Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άνδρες, να πεθάνουν μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι, μετά από ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα, οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές από ό,τι οι άνδρες, μένουν περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο και γενικά η θεραπεία τους καθυστερεί περισσότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Γκιγιόμ Λεράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου στην πόλη Ρεν, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στην Κωνσταντινούπολη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτό όντως συμβαίνει και μάλιστα ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

Οι γυναίκες παθαίνουν σπανιότερα εμφράγματα σε σχέση με τους άνδρες, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από αυτά. Η νέα έρευνα μελέτησε περίπου 5.000 περιστατικά εμφραγμάτων, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο (ποσοστό 23,5%) αφορούσαν γυναίκες. Οι γυναίκες που έπαθαν έμφραγμα, ήταν πιο μεγάλης ηλικίας (κατά μέσο όρο 69 ετών έναντι 61 ετών οι άνδρες), εμφάνιζαν συχνότερα υπέρταση, είχαν μικρότερη δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) και κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ότι στην περίπτωση των γυναικών υπάρχει μεγαλύτερη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του εμφράγματος και στην κλήση του ασθενοφόρου (κατά μέσο όρο μεσολαβούν 60 λεπτά έναντι 44 λεπτά για τους άνδρες). Η καθυστέρηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Λεράν, επειδή έτσι στις γυναίκες διαρκεί περισσότερο το ισχαιμικό επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου μειώνεται η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα.

Οι θάνατοι από έμφραγμα μέσα στο νοσοκομείο είναι υπερδιπλάσιοι για τις γυναίκες (9%) από ό,τι για τους άνδρες (4%). Οι επιπλοκές μετά από μη θανατηφόρο έμφραγμα είναι επίσης υπερδιπλάσιες στις γυναίκες (7% έναντι 3% στους άνδρες), ενώ οι γυναίκες παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο μια περίπου ημέρα παραπάνω (7,6 ημέρες έναντι 6,7 οι άνδρες).