Αποκατάσταση της όρασης σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν τυφλωθεί από εγκαύματα λόγω καυστικών χημικών ουσιών ή
έκθεσης σε υπερβολική θερμοκρασία κατάφεραν Ιταλοί γιατροί με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Σε μερικές περιπτώσεις επιτεύχθηκε σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της όρασης (0,9 στην σχετική κλίμακα, όπου η τέλεια όραση αντιστοιχεί στο 1). Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα είναι η μεγαλύτερη και η πιο μακροχρόνια διεθνώς και παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν εγκαύματα στο ένα μάτι κι έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν βλαστικά κύτταρα του κερατοειδούς χιτώνα από το υγιές μάτι.

Η τεχνική, που πρωτοδοκιμάστηκε το 1995, πέτυχε σχεδόν απολύτως σε περίπου τρεις στις τέσσερις προσπάθειες (ποσοστό 77%) και εν μέρει σε ποσοστό 13%, σε σύνολο 112 εθελοντών ασθενών.

Η νέα μέθοδος δεν αφορά ανθρώπους με βλάβη στο οπτικό νεύρο ή με εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, που έχουν να κάνουν με τον αμφιβληστροειδή φακό και όχι με τον κερατοειδή χιτώνα. Ούτε, σύμφωνα με τους Ιταλούς επιστήμονες, η νέα τεχνική μπορεί να βοηθήσει άτομα που είναι τελείως τυφλά και από τα δύο μάτια, επειδή οι γιατροί χρειάζονται έστω ένα μικρό τμήμα υγιούς ιστού για να εξάγουν τα αναγκαία βλαστοκύτταρα.