Επαφές με φορείς της Σερβίας θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια προσέγγισης πελατών για το λιμάνι της συμπρωτεύουσας.

Ο κ. Στέλιος Αγγελούδης μεταβαίνει απόψε στο Βελιγράδι με ισχυρά χαρτιά τα μειωμένα τιμολόγια για τα in transit εμπορευματοκιβώτια (-20% στο κόστος εναπόθεσης/παραλαβής), αλλά και τη δημοπράτηση του έργου της 6ης προβλήτας.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναφέρει στους υποψήφιους πελάτες την αύξηση κατά 50% της αποθηκευτικής ατέλειας για τα εμπορευματοκιβώτια διαμετακόμισης (in transit). Η ρύθμιση αυτή, άλλωστε, καθιστά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης άκρως ανταγωνιστικό έναντι των υπολοίπων θαλασσίων εισόδων, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη σερβική αγορά.

Το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, οπότε η δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ θα αυξηθεί ετησίως στα 1,2 εκατομμύρια TEUs (σ.σ. μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων), ενώ στο λιμάνι θα «πιάνουν» και μεγαλύτερα πλοία.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της απευθείας σύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία Οδό, τη βελτίωση της παροχής των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση των τελωνειακών και ελεγκτικών διαδικασιών στα υπό διαμετακόμιση φορτία, καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ιδανική πύλη για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Σερβίας.

Πέρυσι διακινήθηκαν μέσω ΟΛΘ από και προς ΠΓΔΜ και Σερβία 13.861 εμπορευματοκιβώτια. Αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010 η διακίνηση από το ΣΕΜΠΟ από και προς τις δύο αυτές χώρες ήταν 12.705 κοντέινερ, έναντι 11.319 στο περσινό δεκάμηνο.