Περίπου 351 κλήσεις από τις 719 καταγγελίες που δέχθηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» το 2014 αφορούσαν περιστατικά bullying, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, με αφορμή την Εθνική Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση και πως το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλες τις περιπτώσεις και σε 286 κλήσεις παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ σε 65 περιπτώσεις δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Επίσης, σημείωσε ότι το 2014 η οργάνωση προχώρησε στην υλοποίηση 246 δράσεων ενημέρωσης σε μαθητές, 23 επιμορφωτικές δράσεις σε εκπαιδευτικούς και 106 ημερίδες ευαισθητοποίησης σε γονείς.

Αναφερόμενος στην εξαφάνιση της 14χρονης μαθήτριας από τα Καμίνια, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν νεότερα, ενώ για τον 20χρονο σπουδαστή στα Γιάννενα, Βαγγέλη Γιακουμάκη, δήλωσε ότι η υπόθεση του νεαρού φαίνεται να έχει σημάδια έντονης βίας. Ακόμη, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» υποστήριξε ότι στην περιοχή από την οποία προέρχονται το παιδί και η παρέα που φέρεται να το παρενόχλησε, παρεμπιπτόντως, έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά περίπου 200 αγόρια. «Δεν είναι, όμως, θέμα περιοχής αλλά είναι ότι κάποιος άνθρωπος βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί καταστάσεις. Δεν κάνουμε, όμως, εικασίες».

Ο δήμαρχος Πειραιάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το bullying έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και απασχολεί κάθε οικογένεια με παιδιά, προσθέτοντας ότι τα παιδιά που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις, δεν μιλούν, ντρέπονται. «Εμείς, ως δήμος, έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε τον κόσμο» σημείωσε.

Για την καλύτερη ενημέρωση γύρω από το θέμα του εκφοβισμού, το YouSmile, η δράση των μαθητών-εθελοντών της οργάνωσης θα φιλοξενεί διαδικτυακές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές από εφήβους με θέμα το bullying.
Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αναρτώνται άρθρα ψυχολόγων, έρευνες, προσωπικές ιστορίες και στοιχεία αναφορικά με το φαινόμενο.

Επίσης, εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων του «Χαμόγελου του Παιδιού» θα υλοποιεί -στοχευμένες στο φαινόμενο- διαδραστικές παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία της χώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω μέσω της ιστοσελίδας της καμπάνιας (www.antibullying.eu), όπου θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες στην ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Σημειώνεται, ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό (συμμετέχουν 19 οργανώσεις από συνολικά 13 κράτη της ΕΕ), για ακόμη μία χρονιά, υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, από τις 2 έως τις 9 Μαρτίου 2015.