Στην κανονικότητα επιστρέφει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πρώτη μεγάλη έκθεση που θα διοργανωθεί στην Ευρώπη με φυσική παρουσία το 2021, το χρονικό διάστημα από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις αυτές τις ημέρες καθώς στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια πλήρως covid free έκθεση, καθώς αναμένεται να τηρηθούν κατά γράμμα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους χιλιάδες επισκέπτες και εκθέτες.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι επί της ουσίας πραγματοποιήθηκε μονάχα ένα φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου παραχώρησαν και τις συνεντεύξεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη συμπρωτεύουσα υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Φέτος, ακόμη και εάν έχουμε, ο μη γένοιτο, εκτίναξη των κρουσμάτων, οι διοργανωτές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή της από τη στιγμή που θα μπαίνουν μονάχα όσοι έχουν εμβολιαστεί, όσοι έχουν νοσήσει εντός εξαμήνου ή όσοι δεν πληρούν καμία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις αλλά έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ εντός των τελευταίων 72 ωρών το οποίο έχει βγει αρνητικό ή έχουν αντιστοίχως αρνητικό rapid test των τελευταίων 48 ωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά υπήρχε ένας προβληματισμός αναφορικά με το τί θ γινόταν το mega εμβολιαστικό κέντρο που είχε στηθεί στους χώρους της Helexpo και εξυπηρετούσε χιλιάδες κόσμου με ευθύνη των γιατρών και των υγειονομικών του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στα περίπτερα 13 και 15 και εάν θα έπρεπε να σταματήσει για λίγες ημέρες τις εργασίες του. Οι εμβολιασμοί του προγράμματος «Ελευθερία» όμως κρίθηκε πως δεν θα έπρεπε να σταματήσουν ούτε καν για εννέα ημέρες, οπότε λήφθηκε η απόφαση μιας μικρής μετακόμισης.  Ειδικότερα, όλες οι εμβολιαστικές εγκαταστάσεις με τα γραφεία, τα διαχωριστικά, τις μοκέτες, τα κρεβάτια, της καρέκλες και όλα τα υπόλοιπα μεταφέρονται στο περίπτερο 5.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του εκθεσιακού κέντρου και παρέχει τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας, παράλληλα με τη γενική Έκθεση που θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα, καθώς το προσωπικό και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται από άλλη είσοδο σε σχέση με αυτή των επισκεπτών της ΔΕΘ και ειδικότερα από αυτή που βρίσκεται επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου. Οπότε οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τιμώμενη χώρα στη φετινή 85η ΔΕΘ, δεν θα είναι τελικά η Γαλλία όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά η Ελλάδα. Με δεδομένο ότι η πανδημία δεν επιτρέπει τη συμμετοχή της Γαλλίας, κρίθηκε σκόπιμο η Έκθεση να αφιερωθεί στη χώρα μας, με κεντρικό θεματικό άξονα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, με αφορμή και την επέτειο των 200 ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821.