Αγώνας δρόμου για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας αλλά και η διαδικασία με τα self tests εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας και αυξάνοντας την πίεση στα νοσοκομεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων στηρίζεται στη χρήση των self test, καθώς στόχος θα περιορίζεται η διασπορά και μέσω των τεστ αυτοελέγχου, βάζοντας στο παιχνίδι τους πολίτες και αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη.

Η διαδικασία επισπεύδεται, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθευτούν από αύριο ή την Πέμπτη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην περιφέρεια, ώστε να έχει ολοκληρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η διαδικασία της διανομής στα φαρμακεία.

Παράλληλα, η παραλαβή περισσότερων δόσεων εμβολίων από όλες τις εταιρείες, θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους πολίτες να θωρακιστούν έναντι του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση τον Απρίλιο θα ξεπεραστεί το φράγμα του 1,5 εκατ., οδηγώντας σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ως τα τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέσα στον Μάιο θα έχουν κάνει το εμβόλιο και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Συνολικά έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.

Πόσα εμβόλια αναμένονται από κάθε εταιρεία

Η Pfizer έχει παραδώσει πλάνο διμήνου με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή –70.000 δόσεις- τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο).

Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων παρόλο που περιμένουμε κι άλλες δόσεις από την εταιρεία αυτή.