Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αγροτέρα

Εντοπίστηκε τμήμα επιγραφής που επιβεβαιώνει την τοπογραφία του Παυσανία


ΕΛΛΑΔΑ
20:33
17/06/2014
Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αγροτέρα
2
loading

Μια σπουδαία ανακάλυψη που επιβεβαιώνει την τοπογραφία του Παυσανία ήρθε σήμερα στο φως.

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο οικόπεδο της Αγροτέρας, στις δυτικές υπώρειες του λόφου του Αρδηττού, στο Μετς, εντοπίστηκε τμήμα επιγραφής πάνω σε λίθινο αντικείμενο που ταυτίζει τα αρχαία κατάλοιπα (εντοπίστηκαν πριν δύο μήνες) με το ναό του Μειλίχιου Δία, ο οποίος είχε αναφερθεί από τον Παυσανία.

Έτσι σήμερα γνωρίζουμε ότι υπήρχαν δύο ναοί στην περιοχή: τα ιερά της Αρτέμιδος στις παρυφές και του Διός στο πάνω μέρος.

Ο ναός χρονολογείται στον 4ο αι. π. Χ. και η επιγραφή, που αντιστοιχεί σε αναθέτη, σώζει τα γράμματα Δ και ΜΕΙ. Τα παραπάνω γνωστοποίησε η προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου, στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και στο νέο υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του εθιμοτυπική επίσκεψη στο ΚΑΣ.

«Κύρος» και «εγκυρότητα» είναι τα χαρακτηριστικά του ΚΑΣ, του κορυφαίου γνωμοδοτικού οργάνου της Πολιτείας, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Είναι τιμή μου που είμαι εδώ μαζί σας σήμερα, γι΄ αυτό που είστε και γι΄ αυτό που συνεχίζετε. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία από πάντα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της ταυτότητας και του παρελθόντος μας. Έχετε προστατεύσει αυτό που πρέπει να προστατευτεί κι αυτό το οποίο μας καθορίζει».

Επίσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, «τα οποία πρέπει να κοιτάμε με μια τακτική που θα βοηθήσει την εξέλιξή τους. Ξέρω ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, τα ξέρω όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε να σηκώσει η χώρα κεφάλι και να είμαστε συμπαραστάτες σε όλους αυτούς που θέλουν να "οικοδομήσουν". Πρέπει να βοηθάμε τους δημιουργικούς ανθρώπους, να είμαστε δίπλα τους, να μην αισθάνονται ότι είμαστε εχθροί της προκοπής του τόπου», τόνισε ο κ. Τασούλας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar john SILK

    ΑΠΕ ΠΟΥ ΈΒΓΑΛΕ Ο ΤΑΣΟΎΛΑΣ ΌΤΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΡΕ ΟΧΤΡΟΊ, ΕΠΕΙΔΉ ΤΟΥΣ ΛΈΜΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΈΣ ΤΟΝ ΑΘΗΝΏΝ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΆ ΣΚΆΦΕΣ ΣΤΙΣ ΣΈΡΡΕΣ Η ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΗΧΤΑ ΑΓΆΛΜΑΤΑ ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΚΡΌΠΟΛΗ ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΙΝ ΚΟΛΟΤΣΕΠΉ ΈΝΑ ΠΙΝΈΛΟ ΚΑΙ ΞΕΣΚΟΝΊΖΕΙ ΤΟ ΧΏΜΑ Ο XOMATARXEIS ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΆΝΟΥΝ ΑΝΑΣΚΑΦΈΣ ΓΎΡΟ ΓΎΡΟ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΉΤΙ ΤΟΥΣ ,ΚΑΙ ΚΟΝΤΆ ΣΤΟΝ ΤΥΦΛΟΠΌΝΤΙΚΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΓΆΛΕΙ ΚΑΝΑ ΑΡΧΑΊΟ ΤΥΧΑΊΑ ΝΑ ΠΆΡΕΙ ΤΑ ΕΥΣΕΙΜΑ ,ΤΡΊΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΛΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΆΤΗ ΜΑΣ Μ.ΑΛΕΞΆΝΔΡΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΟΡΌΙΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΈΡΝΕΙ ,ΜΗΝ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΉΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΝΏΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ,ΑΣ ΣΤΟΝ ΆΔΗ !!ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΌΨΟΥΜΕ ΑΠΌ ΕΣΆΣ.

  2. avatar nikolaos

    κατάλαβα ,οπιος θέλη θα οικοδομή πάνω σε αρχαία ,το λάδωμα το λέμε τώρα δημιουργία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει