Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Ιωαννίνων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού στο Βροντερό της Φλώρινας, τα σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας στην ελληνοαλβανική μεθόριο, όπου δρουν ομάδες ενόπλων κακοποιών.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Άλλος ένας συνάδελφός μας θυσιάζει στον βωμό του αστυνομικού καθήκοντος, το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια του τη ζωή για την προάσπιση του κοινωνικού συνόλου. Ο άδικος χαμός του, βύθισε σε θλίψη την αστυνομική οικογένεια και ολόκληρη την κοινωνία. Ένας αστυνομικός με ήθος, φιλότιμο και τεράστια προσφορά στην υπηρεσία και στην πατρίδα. Είναι βαρύ το τίμημα και ο φόρος αίματος που πληρώνουμε αλλά και τεράστιες οι ευθύνες του επίσημου κράτους που αντί να θωρακίσει και να ενισχύσει τις ακριτικές περιοχές της ελληνοαλβανικής μεθορίου, χώρο όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εισαγωγή της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας, τις αποδυναμώνει με συνεχείς αποσπάσεις στον Έβρο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι, στα σύνορα της Ηπείρου με την Αλβανία που έχουν μήκος 254 χιλιόμετρα, είναι καθημερινά τα περιστατικά δράσης παρανόμων. Το δύσβατο του εδάφους στην ελληνοαλβανική μεθόριο, έχει αναδειχθεί σε «πέρασμα» Αλβανών κακοποιών, οι οποίοι διακινούν, κυρίως ναρκωτικά, από τη γειτονική χώρα προς την Ελλάδα.

Από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, στα Ιωάννινα την Θεσπρωτία και την Άρτα, έχουν κατασχεθεί 9,2 τόνοι χασίς και 2 κιλά ηρωίνης.

Επιπλέον, η αστυνομία καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπη με μπαράζ διαρρήξεων στα σπίτια των χωριών, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Από την πλευρά τους, οι λιγοστοί κάτοικοι αυτών των ορεινών χωριών στο Πωγώνι, την Κόνιτσα και τους Φιλιάτες, ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας και από τις 5 το απόγευμα κλειδώνονται μέσα στα σπίτια τους.

Πριν από λίγες ημέρες στο Πευκόφυτο του Γράμμου, τρεις δραπέτες αλβανικών φυλακών πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ εναντίων αστυνομικών, ενώ το καλοκαίρι, επί 20 και πλέον ημέρες, ξετυλίχτηκε ένα θρίλερ στα βουνά του Σουλίου και της Μουργκάνας, με το «κυνήγι» των επικίνδυνων Αλβανών δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων.

Τον περασμένο Μάιο, από θαύμα γλίτωσαν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, όταν στο ποτάμι κοντά στην Κακκαβιά, δεχτήκαν πυρά αυτομάτων όπλων.

Στο χωριό Κτίσματα Πωγωνίου, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, ένας Αλβανός τραυμάτισε θανάσιμα δύο ηλικιωμένους την ώρα που κοιμόντουσαν, προκειμένου να τους ληστέψει, ενώ σκόρπισε τον τρόμο στο καφενείο του χωριού, απειλώντας με χειροβομβίδα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, στη Ήπειρο, κάνουν λόγω για οργανωμένα κυκλώματα παρανόμων και λαθρεμπόρων με δομή και βαρύ οπλισμό.