Ειδικό σχέδιο για την διαχείριση τυχόν κρουσμάτων του κορονοϊού στις φυλακές παρουσίασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στόχος είναι να υπάρξει αφενός πρόληψη και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν και να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού μεταξύ των κρατουμένων και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης.

Το πρωτόκολλο με τις ενέργειες πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων, παρουσίασε η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου στους διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων ολόκληρης της χώρας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Νικολάου, συμμετείχαν οι διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης, αρχιφύλακες, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και των Εξωτερικών Φρουρών, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Λάμπρος Παπαδόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, το σχέδιο προβλέπει: «Σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα θα δημιουργηθεί χώρος απομόνωσης χωρητικότητας 10-20 ατόμων στον οποίο θα κρατηθούν καταρχήν όσοι νοσήσουν. Όσα κρούσματα, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν στα Καταστήματα Κράτησης, θα αντιμετωπίζονται σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί σε πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καθώς και εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού θα εκπαιδευτούν από τον ΕΟΔΥ, ώστε να μπορούν να εξετάζουν τους νεοαφιχθέντες κρατούμενους. Όλα τα καταστήματα θα εφοδιασθούν με αναγκαίες ποσότητες σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.

Αντίστοιχα μέτρα προφύλαξης θα ισχύσουν και για την προστασία των σωφρονιστικών υπαλλήλων».