Ο «Μικρός Καλλιεργητής» που άφησε την τράπεζα και έγινε αγρότης

Τα σχέδια ενός άνδρα από την Θεσσαλονίκη που επέστρεψε στη γη και «βρήκε την υγειά» του


ΕΛΛΑΔΑ
13:23
21/08/2019
Ο «Μικρός Καλλιεργητής» που άφησε την τράπεζα και έγινε αγρότης
5
loading

Ανοικτό αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μαζεύουν μόνοι τους για κατανάλωση τα... micro και baby προϊόντα που καλλιεργεί ήδη, σχεδιάζει να δημιουργήσει άμεσα στη Θεσσαλονίκη ο σαραντατετράχρονος πρώην τραπεζικός, Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος μετά από δύο πνευμονικές εμβολές επέστρεψε στη γη και «βρήκε την υγειά» του όπως λέει, ζώντας το όνειρό του ως... «Μικρός Καλλιεργητής».

«Μικρός», γιατί «δουλεύω σε μικρή έκταση και καλλιεργητής, γιατί είμαι ένας καλλιτέχνης που εκτελώ καλό έργο. Θα έλεγα συγκεκριμένα ότι είμαι καλλιεργητής. Ο καλλιεργητής που εκτελεί καλό, όμορφο έργο (κάλλος + έργο), όπως ένας καλλιτέχνης δημιουργεί όμορφη τέχνη (κάλλος + τέχνη)» σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς προέκυψε η επωνυμία της νέας του επιχείρησης.

«Έφυγα από την τράπεζα τον Νοέμβριο του 2016 κυνηγώντας τον κόσμο και σήμερα αυτό που οραματίζομαι και δουλεύω είναι να τον πείσω να τρώει υγιεινές και ωφέλιμες τροφές, απαλλαγμένες από χημικά» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σαραντατετράχρονος, προσθέτοντας «βρίσκομαι σε αναζήτηση έκτασης περί τα 5 στρέμματα κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στόχος μου είναι να μεταφέρω όλη μου την δραστηριότητα στο νέο μου σπίτι από την Ξηρόβρυση Κιλκίς όπου βρίσκομαι σήμερα».

Υπογραμμίζοντας ότι «τα βρήκα αγγούρια (δύσκολα) όταν έκανα το άλμα από τον τριτογενή στον πρωτογενή τομέα», ο σαραντατετράχρονος δηλώνει αμετανόητος για την απόφασή του να γίνει αγρότης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «αξίζει τον κόπο και την μεγάλη ευθύνη που ενέχει η ενασχόληση, με τη γη που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που μπορεί κάποιος να αναλάβει».

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα από... τύχη και η παραγωγή σήμερα

Τα τελευταία επτά χρόνια, και ενώ ακόμη εργαζόταν στην τράπεζα, ο «Μικρός Καλλιεργητής» ξεκίνησε με τη γυναίκα του να καλλιεργούν μικρές ποσότητες λαχανικών στο σπίτι τους, για δική τους κατανάλωση. Στην «προσπάθειά μας να δώσουμε στα δύο κορίτσια μας ότι καλύτερο παράγει η φύση καταλήξαμε να παράγουμε οι ίδιοι ένα μέρος της διατροφής μας», επισήμανε ο κ. Σταθόπουλος, σημειώνοντας βεβαίως, «μη φανταστείτε, μόνο κάτι λίγες ντοματούλες και λίγες πιπερίτσες με, τον πρώτο καιρό, όχι ιδιαίτερη επιτυχία παρά το γεγονός ότι "ήμασταν από χωριό". Όπως και να το κάνουμε μια σχέση με τη φύση την είχαμε αλλά μετά από 15 χρόνια αποχής έπρεπε να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί ξανά».

Όλα άλλαξαν λίγα χρόνια μετά, το 2014 παρακολούθησα ένα εργαστήρι φυσικής καλλιέργειας, στο κέντρο φυσικής καλλιέργειας στην Έδεσσα και τότε μου ήρθε η τρελή ιδέα να αφήσω πίσω ό,τι έκανα μέχρι τότε και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη γη". Έτσι, ο σαραντατετράχρονος, αφού ενημερώθηκε για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό και κυρίως στην Ολλανδία, που έχει παράδοση στα λεγόμενα μικρολαχανικά, ξεκίνησε την καλλιέργεια και βγήκε τελικά στην αγορά τον Μάρτιο του 2018.

Βέβαια, όπως ο ίδιος επισήμανε, παράδοση στα μικρόφυτα ή βλασταράκια ή mirogreens έχουν και οι ΗΠΑ. «Συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο chef Charlie Trotter είπε στον παραγωγό του (Lee Jones) ότι είχε βαρεθεί την σαλάτα mesclun και ότι ήθελε κάτι διαφορετικό. Ο Jones πειραματιζόταν εκείνο τον καιρό με τα βλασταράκια και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα microgreens», υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας, «η μόδα του να έχει κάθε chef τον δικό του παραγωγό και να του ζητά συγκεκριμένα προϊόντα είναι παλιά στην Αμερική».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «συνομιλώ, ανταλλάσσω απόψεις και συνεργάζομαι, σε επίπεδο πειραματισμών, με ανθρώπους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Σερβία, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Βουλγαρία και φυσικά από την Ελλάδα». Επισήμανε δε ότι «παράγονται ιδιαίτερες, σπάνιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών (baby greens & microgreens) με 100% φυσικές μεθόδους. Ακολουθούμε τις αρχές της φυσικής καλλιέργιας (natural farming) του Masanobu Fukuoka, χρησιμοποιούμε βιολογικούς σπόρους ανοιχτής γονιμοποίησης, δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα μα ούτε και χημικά λιπάσματα, δεν σκαλίζουμε, δεν βοτανίζουμε και ανακυκλώνουμε σχεδόν τα πάντα».

Διευκρίνισε πως «δεν χρησιμοποιούνται βαριά, αλλά ελάχιστα ελαφρά μηχανήματα, με συνέπεια το ενεργειακό μας αποτύπωμα να είναι το μικρότερο δυνατό (το 2018 για την παραγωγή μας χρειαστήκαμε μόλις 30 λίτρα καυσίμου)» και πρόσθεσε «ακόμη και σήμερα μπορεί να αποτελώ τον μοναδικό Έλληνα αγρότη χωρίς τρακτέρ».

Τι καλλιεργεί

Ο «Μικρός Καλλιεργητής» καλλιεργεί baby greens προϊόντα, όπως παντζάρια (κίτρινα και άσπρα), ραπανάκια (άσπρα και κόκκινα), καρότα σε τρεις αποχρώσεις και πέντε ποικιλίες από ντοματίνια. Καλλιεργεί επίσης microgreens, τα οποία είναι ουσιαστικά νεαροί βλαστοί λαχανικών, οι οποίοι αναπτύσσονται είτε μέχρι τα πρώτα πραγματικά φύλλα είτε μέχρι τους κοτυληδόνες. Σε αυτά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: κόκκινος αμάρανθος, άνιθος, κόκκινος βασιλικός, ηλίανθος, κόλιανδρο, σχοινόπρασο, κόκκινο λάπαθο, λαχανίδα, σέσκουλο, σινάπι και μουσταρδόφυλλα.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στράφηκε στα micro και baby λαχανικά, τόνισε ότι αυτοί έγκεινται στην υψηλή διατροφική τους αξία (έχουν μέχρι 40% περισσότερα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες από τα αντίστοιχα σε βάρος ενήλικα λαχανικά), στη μικρή έκταση που απαιτείται για την καλλιέργειά τους και στην άμεση απόδοσή τους (η συγκομιδή γίνεται σε διάστημα περίπου 10-30 ημερών). Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο Κιλκίς έχει φυτέψει – επίσης με φυσικές μεθόδους – ελαιόδεντρα και οπωροφόρα.

Τα προϊόντα του «Μικρού Καλλιεργητή» πωλούνται σε εστιατόρια, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως η Κατερίνη, τα Ιωάννινα και η Σκιάθος, ενώ γίνεται προσπάθεια για να «μπει» και στην αθηναϊκή αγορά.

Κληθείς να σημειώσει εάν τον ενδιαφέρουν οι εξαγωγές, επισήμανε: «Φυσικά με ενδιαφέρουν αλλά… το κύριο μέλημά μου (και όχι μόνο) είναι “farm to table”, “shop local”, “eat local” και “support your local farmer"».

Διευκρίνισε ότι κατά την άποψή του «είναι σημαντικό να τρώμε ό,τι παράγεται σε μια ακτίνα 50 χλμ από τον τόπο που είμαστε» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Στηρίζουμε την τοπική οικονομία, είμαστε και εμείς μέρος του μικροκλίματος της περιοχής μας (αν δεν το επηρεάζουμε άμεσα), αγοράζοντας προϊόντα που έχουν παραχθεί σε μια τέτοια ακτίνα, τα προϊόντα αυτά έχουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, έχουν συλλεχθεί στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ωριμότητας (άλλο να τρώω ντομάτα που την έκοψαν πράσινη και κοκκίνισε στο δρόμο και άλλο να την κόβω σήμερα για να φαγωθεί αύριο)».

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar O Mikros Kalliergitis

  (φυσικά και είναι γνωρίζετε και όχι γνωρίζεται... όπως και ΟΦΕΙΛΕΤΕ και όχι οφείλεται)

 2. avatar Κοκο

  Πόσα πήρε από την εθελουσία έξοδο για να μπορεί να κάνει το αγρότη;
  Γιατί χωρίς χρήματα δεν μπορείς ούτε ηλιόσπορο να καλλιεργήσεις.

  1. avatar O Mikros Kalliergitis

   Φυσικά και πήρα χρήματα για την οικειοθελή αποχώρηση... άλλωστε όποιος απολύεται έχει δικαιώματα. Και δημόσιος υπάλληλος να είσαι δικαιούσαι αποζημίωσης κατά την αποχώρησή σου από την εργασία.
   Για την ιστορία όμως και μόνο τα χρήματα δεν ανταποκρίνονταν σε καμία περίπτωση στην προϋπηρεσία μου. Βλέπετε τα χρόνια (των παχιών αγελάδων) όπου (όπως και εσείς πιστεύετε) οι τραπεζικοί υπάλληλοι έπαιρναν πολλά χρήματα όταν έφευγαν, έχουν περάσει προ πολλού.
   Και μάλλον δεν έχετε κάποιο φίλο ή γνωστό να στο επιβεβαιώσει... Δυστυχώς

 3. avatar megaloagroths

  οταν αυξηθει η ζητηση θα παει το χημικο συννεφο

  1. avatar O Mikros Kalliergitis

   Προφανώς και είστε μεγάλος αγρότης...
   Φαίνεται άλλωστε και από την φωτογραφία σας...
   Ως μεγάλος όμως αγρότης, λογικά, θα έχετε ενημερωθεί για τις έρευνες, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου επιβεβαιώνεται το ότι με το να οργώνετε το χωράφι σας το μόνο που καταφέρνετε είναι να συμπιέζετε το χώμα με συνέπεια οι ρίζες του καλαμποκιού σας να μην φτάνουν στο βάθος που θα έφταναν εάν δεν οργώνατε, αυτά να μην έχουν πλήρη ανάπτυξη και να χρειάζεται η χρήση χημικών για την ανάπτυξή τους; (Πανεπιστήμιο Mairyland και Υπουργείο Γεωργίας ΗΠΑ)
   Ή φυσικά και θα είστε ενημερωμένος ότι η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο με άκρως φυσική καλλιέργεια από την δεκαετία του 60;
   Ότι ακολουθούν το παράδειγμά της πολλές ακόμη χώρες; (Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα της θα είναι βιολογικά από το 2025 - αν θυμάμαι καλά - και μάλιστα χωρίς παρεκκλίσεις)
   Ότι υπάρχουν χρόνιες έρευνες από 10 (τόσα έχω διαβάσει εγώ τουλάχιστον) Υπουργεία Γεωργίας διαφορετικών χωρών όπου σε συνεργασία με τα αντίστοιχα πανεπιστήμιά τους ενημερώνουν πως μια επιχείρηση σαν την δική μου μπορεί να έχει ένα αξιοσέβαστο εισόδημα χωρίς να χρησιμοποιεί χημικά; (και χωρίς επιδοτήσεις!!!)
   Προφανώς και τα γνωρίζεται όλα τα παραπάνω...
   άλλωστε ως μεγάλος αγρότης ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ να τα γνωρίζεται...
   για το καλό το δικό σας... των παιδιών σας... όλων εμάς που τρώμε τα προϊόντα σας...
   μα κυρίως για την γη που θα αφήσετε πίσω σας.
   Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει