«Για τους χρόνους εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ Τούρκων δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου συμπληρώνοντας πάντως ότι «ισχύει ο γενικός κανόνας ότι η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα».

Η καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών γίνεται παρουσία διερμηνέα στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αλεξανδρούπολης, και, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

«Με την καταγραφή θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου και διευκρινίζει ότι «η εξέταση των αιτήσεων γίνεται με την κανονική διαδικασία».

Η διαδικασία προβλέπει συνέντευξη των αιτούντων (η οποία θα γίνει από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ανάλογα με το αν κρατούνται και που) και στη συνέχεια έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους.

Σε περίπτωση απόρριψης και της προσφυγής οι αιτούντες μπορούν να κάνουν αίτηση ακύρωσης, η οποία ωστόσο δεν έχει αυτόματο ανασταλτικό χαρακτήρα για ενδεχόμενη απέλασή τους.