Η κοιλάδα των Τεμπών είναι, δυστυχώς, συνυφασμένη στη μνήμη των Ελλήνων με περισσότερες από μία εθνικές τραγωδίες. Η πληγή του άδικου χαμού 57 ανθρώπων στα Τέμπη πριν από έναν χρόνο είναι ακόμα πολύ νωπή. Κανείς όμως δεν ξεχνά ότι 21 χρόνια πριν, ένα ακόμη δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών κόστισε τις ζωές σε 21 μαθητές που επέβαιναν σε λεωφορείο.

Το φορτηγό μετέφερε φύλλα νοβοπάν, τα οποία απελευθερώθηκαν από τη σύγκρουση και μπήκαν μέσα στο λεωφορείο. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης, αλλά και της μετακίνησης του φορτίου του φορτηγού, ήταν να χάσουν τη ζωή τους 21 μαθητές που γύριζαν στα σπίτια τους μετά από εκδρομή και επιπλέον να τραυματιστούν σοβαρά 9 και άλλοι 26 ελαφριά.

Οι οδηγοί της νταλίκας και του λεωφορείου, καθώς και τέσσερα ακόμη άτομα της εταιρίας που ανήκε η νταλίκα συνελήφθησαν και σε δίκη που έγινε τον Οκτώβριο 2008, ο οδηγός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη με την κατηγορία της κατά συρροήν ανθρωποκτονία με την κατηγορία της κατά συρροήν ανθρωποκτονίας με ενσυνείδητη αμέλεια, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη συγκοινωνιών με δόλο.

Στον ιδιοκτήτη της νταλίκας και υπεύθυνο φόρτωσης και μεταφοράς για την εταιρία ξυλείας στον Έβρο, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών και τριών μηνών, ενώ στον συνιδιοκτήτη του 11 χρόνια και τρεις μήνες.

Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, ενώ στους υπόλοιπους που κατηγορούνταν για ενδεχόμενο δόλο επιβλήθηκαν μικρές ποινές, οι οποίες ήταν εξαγοράσιμες.

Η εταιρεία ως αποζημίωση κατέβαλλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο σημείο του δυστυχήματος υπάρχει ένα οκτάγωνο μνημείο το οποίο φέρει πάνω του τις φωτογραφίες των 21 παιδιών, στη μέση γράφει την ημερομηνία “13 Απριλίου 2003” και από πάνω έχει ένα λουλούδι. Κάτω από το μνημείο, αναγράφεται η εξής επιγραφή:

Στο σημείο αυτό με ευθύνη της πολιτείας και στο βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

Τα ονόματα των νεκρών μαθητών:

Ευαγγελία Θ. Γάτου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Αναστασία Π. Παυλίδου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Περιστέρα Ι. Ουστά – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – Ετών 16 (Νέα Νικομήδεια)
Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – Ετών 15 (Μακροχώρι)
Ηλίας Π. Τσολερίδης – Ετών 16 (Διαβατός)
Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – Ετών 16 (Σταυρός)
Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – Ετών 16 (Ξεχασμένη)
Ευανθία Κ. Ψαλίδα – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Δημήτριος Α. Κοσμίδης – Ετών 15 (Μακροχώρι)
Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Γεσθημανή Ζ. Σταφυλίδου – Ετών 16 (Νέα Νικομήδεια)
Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Αθανάσιος Μαρκαντάρας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Γιώργος Κ. Μήτσκας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Ιωάννα Θ. Καστίδου – Ετών 16 (Καβάσιλα)
Δημήτριος Θ. Σίγκας – Ετών 16 (Μακροχώρι)
Όλγα Β. Αγγελίνα – Ετών 15 (Κουλούρα)

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

100 χρόνια ΑΕΚ

1204: Με την ολοκλήρωση της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας, δίνεται προσωρινό τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

1822: Οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη, στη Νάουσα, πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. Κορίτσια της πόλης, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.

1865: Το Ράλεϊ (Βόρεια Καρολίνα) καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Ένωσης.

1870: Ιδρύεται το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

1919: Εγκαθιδρύεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Κορέας.

1924: Διεξάγεται δημοψήφισμα για το πολίτευμα στην Ελλάδα. Με ποσοστό 69,95%, οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1924: Ιδρύεται στην Αθήνα η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, που πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα με τα αρχικά ΑΕΚ. Χρώματα του συλλόγου είναι το κίτρινο και μαύρο, εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης.

1929: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.

1936: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.

1943: Ομαδικοί τάφοι 4.000 Πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους ναζί στο δάσος Κατίν. Η ΕΣΣΔ ισχυρίζεται επίσημα ότι ο Γιόζεφ Γκέμπελς χρησιμοποίησε το γεγονός προπαγανδιστικά, καθώς ο τόπος της σφαγής ανακαλύφθηκε από Γερμανούς κατά την προέλασή τους στα ανατολικά, εφαρμόζοντας την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου. Αντίγραφα από τα έγγραφα στα οποία στηρίζεται η επίσημη εκδοχή, παρουσιάστηκαν το 1992 από τον Ρώσο πρόεδρο, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στον Πολωνό ομόλογό του, Λεχ Βαλέσα.

1945: Η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα, που κατελήφθη από τον Αδόλφο Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

1964: Ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κερδίζει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Κάτω Από Το Βλέμμα Του Θεού».

1970: Κάτω από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα απελευθερώνει το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.

Μίκης Θεοδωράκης

1970: Ολοκληρώνεται η δίκη της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ «κατηγορώ» κατά της Χούντας τόσο από τους κατηγορούμενους όσο κι από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ των καταδικασθέντων: Σάκης Καράγιωργας (ισόβια), Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης (18 χρόνια), Νίκος Κωσταντόπουλος (8 χρόνια) και Χρήστος Πρωτόπαππας (8 χρόνια).

1970: Μία δεξαμενή οξυγόνου εκρήγνυται στο «Apollo 13», βάζοντας το πλήρωμα σε μεγάλο κίνδυνο και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο διαστημικό σκάφος ενώ κατευθύνεται προς τη Σελήνη.

1972: Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση αποφασίζει να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη εκπρόσωπο της χώρας, αποκλείοντας έτσι τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν).

1975: Στον Λίβανο, φαλαγγίτες σκοτώνουν 26 μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σηματοδοτώντας την έναρξη του 15ετούς Εμφυλίου Πολέμου.

1987: Η Πορτογαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπογράφουν συμφωνία με την οποία το Μακάου θα επιστραφεί στην Κίνα το 1999.

1992: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, απομακρύνοντας από εκεί τον Αντώνη Σαμαρά.

1995: Στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος, Φράνιο Κούτσμαν, δεσμεύεται στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μέχρι το 2000 θα κλείσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ.

2000: Ο Κώστας Σημίτης ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2003: Τραγωδία σημειώνεται στα Τέμπη. Το τροχαίο δυστύχημα με απολογισμό 21 νεκρούς και 32 τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Οι μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν.

2020: Στις ΗΠΑ αναφέρεται ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ, κάτι που σημαίνει ότι και οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πλέον καταγεγραμμένο τουλάχιστον έναν θάνατο από τον ιό.

2021: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν τα στρατεύματα που τους έμειναν στο Αφγανιστάν πριν τις 11 Σεπτεμβρίου

Γεννήσεις

1743 – Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1906 – Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός συγγραφέας

1926 – Έλλη Λαμπέτη, Ελληνίδα ηθοποιός

1932 – Αριστόξενος Σκιαδάς, Έλληνας φιλόλογος

1947 – Θάνος Μικρούτσικος, Έλληνας μουσικοσυνθέτης

1951 – Στέλιος Λογοθέτης, Έλληνας πολιτικός

1954 – Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου

1966 – Μαντώ (κατά κόσμον Αδαμαντία Σταματοπούλου), Ελληνίδα τραγουδίστρια

1978 – Κάρλες Πουγιόλ, Ισπανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1920 – Στέφανος Στρέιτ, Έλληνας πολιτικός

1936 – Κωνσταντίνος Δεμερτζής, Έλληνας πολιτικός

1940 – Μίλτος Κουντουράς, Έλληνας παιδαγωγός

1975 – Λέλα Πατρικίου, Ελληνίδα ηθοποιός

1984 – Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1985 – Γεώργιος Β. Μελάς, Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός

2009 – Σπύρος Παπαβασιλείου, Έλληνας συνθέτης

2010 – Μάνος Ξυδούς, Έλληνας τραγουδοποιός

2015 – Εντουάρντο Γκαλεάνο, Ουρουγουανός δημοσιογράφος και συγγραφέας

2015 – Γκίντερ Γκρας, Γερμανός συγγραφέας

2022 – Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων