Υλικά

  • 3 3/4 φλ. αλεύρι
  • 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Φρεσκοστυμμένο χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
  • 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • Για το σιρόπι: 1 φλ. τσαγιού μέλι, 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 1 φλ. τσαγιού νερό
  • Γαρνιτούρες: 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα καρύδια, 1 κ. γλ. κανέλα

Εκτέλεση

  1. Ξεκινήστε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη. Αφήστε το να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει εντελώς.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, το αλεσμένο γαρύφαλλο και την κανέλα.
  4. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε καλά το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.
  5. Προσθέστε σιγά- σιγά το ξηρό μείγμα αλευριού στο υγρό μείγμα ελαιολάδου. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ζυμώνετε αργά τη ζύμη μέχρι να προστεθεί όλο το αλεύρι. Μην παραδουλεύετε τη ζύμη, αλλά βεβαιωθείτε ότι το τελικό μείγμα είναι μαλακό και λείο.
  6. Πάρτε μια μικρή ποσότητα ζύμης και σχηματίστε τα μελομακάρονα σε ένα μικρό οβάλ σχήμα, λίγο μεγαλύτερο από τον αντίχειρά σας.
  7. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  8. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε ένα μοτίβο σταυρού σε όλα τα μελομακάρονα.
  9. Ψήστε τα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
  10. Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές.
  11. Αφαιρέστε τα από το σιρόπι και τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο που είναι στρωμένος με επιπλέον θρυμματισμένα καρύδια. Περιχύστε τα μελομακάρονα με τυχόν επιπλέον σιρόπι.
  12. Πασπαλίστε με θρυμματισμένα καρύδια, ενώ μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και λίγη κανέλα σε σκόνη.