Υλικά

  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
  • 3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο μήλου
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλ. τσαγιού δημητριακά ολικής αλέσεως ή φύτρο σιταριού
  • 1 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για την επικάλυψη: 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη, 1 κ. γλ. κανέλα αλεσμένη, 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο, 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα πεκάν

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ.
  2. Ετοιμάστε την επικάλυψη αναμειγνύοντας την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα ψιλοκομμένα πεκάν.
  3. Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  4. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά κάθε αυγό στο μείγμα βουτύρου πριν προσθέσετε το επόμενο.
  5. Προσθέστε το βούτυρο μήλου, τη βανίλια και το φύτρο σίτου ή τα δημητριακά πίτουρου. Προσθέστε τα κοσκινισμένα ξηρά συστατικά εναλλάξ με την ξινή κρέμα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  6. Ρίξτε το μισό μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και πασπαλίστε με τη μισή επικάλυψη. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα στο ταψί και προσθέστε την υπόλοιπη επικάλυψη.
  7. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που εισάγετε στο κέντρο, περίπου 40 λεπτά.