Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τυρί είναι ένα καυτό εμπόρευμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τυριού το 2021, κατασκευάζοντας πάνω από 6 εκατομμύρια τόνους -δεύτερος μετά τα 10 εκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Statista.

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύετε το τυρί σε πλαστικό περιτύλιγμα

Τυριά

Και είναι γεγονός ότι αυτή η γαλακτοκομική νοστιμιά στην πραγματικότητα κρύβει μια γροθιά θρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με το Healthline, υπάρχουν ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και Β12 και βιταμίνη Α, μεταξύ άλλων απαραίτητων βασικών συστατικών, που το τυρί φέρνει στο τραπέζι.

Με μια τέτοια αφθονία ωφελειών, λοιπόν, και μια τέτοια πληθώρα από είδη όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, η παρμεζάνα και το πεκορίνο στα χέρια μας, τι θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον προβληματισμό όταν πρόκειται για το τυρί; Όπως αποδεικνύεται, σύμφωνα με το tastingtable.com, η κακή αποθήκευση του τυριού, και πιο συγκεκριμένα το τύλιγμα του τυριού σε πλαστική μεμβράνη, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Τι κάνει το πλαστικό περιτύλιγμα στο τυρί

Τυριά

Σύμφωνα με το Southern Living, το τύλιγμα του τυριού σε πλαστικό μπορεί να προκαλέσει το σφράγισμα της υγρασίας (που οδηγεί σε μούχλα), ενώ επιπλέον, το πλαστικό μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες γεύσεις, τις οποίες το τυρί είναι ικανό να απορροφήσει.

Αντιθέτως, το Cook’s Illustrated συνιστά τη χρήση λαδόκολλας ή χαρτιού από κερί (ή ακόμη και χαρτιού που έχει φτιαχτεί ειδικά για το τύλιγμα τυριού, σύμφωνα με το Southern Living), σε συνδυασμό με ένα δεύτερο χαλαρά τυλιγμένο στρώμα αλουμινόχαρτου. Το περιοδικό εξηγεί ότι αυτό το διπλό τύλιγμα επιτυγχάνει δύο πράγματα: το χαρτί απορροφά την περίσσεια υγρασία, ενώ το αλουμινόχαρτο κρατά αρκετή υγρασία από το να διαφύγει εντελώς, ώστε το τυρί να μην κινδυνεύει να στεγνώσει. Αντίθετα, η χρήση μόνο πλαστικού περιτυλίγματος θα παγίδευε και πάλι υπερβολική υγρασία μαζί με το τυρί και θα επιτάχυνε τη διαδικασία σχηματισμού μούχλας.

Τυριά

Επίσης, το Kitchn προειδοποιεί κατά της επιλογής της πλαστικής μεμβράνης κατά την αποθήκευση του τυριού, σημειώνοντας ότι με τη χρήση της ουσιαστικά «πνίγετε» το τυρί. Ωστόσο, ο ιστότοπος σημειώνει ότι αφού το τυρί τυλιχτεί σε κατάλληλο χαρτί, η αποθήκευση του τυριού σε χαλαρή πλαστική μεμβράνη ή σε σακούλα είναι αποδεκτή. Κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα, είναι παρόμοιο ως προς τη μέθοδο με τη σύσταση του Cook’s Illustrated για το αλουμινόχαρτο, καθώς το πλαστικό σε αυτή τη διάταξη βοηθά να διατηρηθεί αρκετή υγρασία μαζί με το τυρί για να αποφευχθεί το ξεραμένο τυρί.

Το συμπέρασμα είναι ότι, αν θέλετε να αποφύγετε τα «εγκλήματα» κατά του τυριού, φροντίστε να μείνετε μακριά από το πλαστικό ως κύριο εργαλείο για την αποθήκευσή του και προτιμήστε το χαρτί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.