Υλικά

Δεν είναι ανάγκη να πούμε «αντίο» στο μπάρμπεκιου και την απόλυτη γεύση του όταν τα οικονομικά μας δεν είναι ανθηρά. Χρειάζεται απλώς περισσότερη σκέψη και δημιουργικότητα για να ταΐσουμε την παρέα χωρίς να ξετιναχτούμε οικονομικά. Αυτό μας λέει η διατροφολόγος Amy Shapiro και ιδιοκτήτρια του Real Nutrition NYC. Μπάρμπεκιου: Πώς γίνεται με οικονομία

Η Νο 1 κίνηση, κατά τη Shapiro, είναι η αποφυγή των ακριβών κοπών. Και η γνώση φυσικά με τι μπορείς να τις αντικαταστήσεις. Όλοι γνωρίζουμε ποια κομμάτια κρέατος είναι τα ακριβότερα. «Τα φιλετάκια μινιόν και οι κόντρες είναι ακριβά», μας λέει, «οτιδήποτε οργανικό θα είναι ακόμα ακριβότερο. Όπως θα είναι και ό,τι δεν έχει κόκαλο ή πέτσα. Όταν μιλάμε για θαλασσινά, τα οστρακόδερμα (αστακός, γαρίδα), ο τόνος και ο σολομός μπορούν να γίνουν πολύ ακριβά, ειδικά αν μιλάμε για ανοιχτής θαλάσσης».
Αν ψήνουμε λοιπόν με σφιχτό budget, όλα τα παραπάνω πρέπει να αποφεύγονται. Τα αντικαθιστούμε με φτηνότερες κοπές, από την κοιλιά και την ωμοπλάτη. Όσο για τα θαλασσινά, προτείνει ψητά μαλάκια (μύδια, στρείδια κ.λπ.) αντί για οστρακόδερμα. Για πραγματική οικονομία ωστόσο στο μπάρμπεκιου, η πρόταση της Shapiro είναι το κοτόπουλο (μπούτια και φτερούγες), τα χοιρινά παϊδάκια και τα hot dogs.