Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα την τάρτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε παγωμένη επιφάνεια μαζί με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  5. Στη συνέχεια ανοίγουμε με το χέρι τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης μέχρι την άκρη της ταρτιέρας.
  6. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σπανάκι μέχρι να μαραθούν.
  8. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και μόλις σωθούν τα υγρά που θα βγάλει το σπανάκι αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Χτυπάμε το αυγό ελαφρά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μισά τυριά.
  10. Απλώνουμε το σπανάκι στην τάρτα, πασπαλίζουμε με άνηθο και έπειτα απλώνουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και τον σολομό.
  11. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα τυριά.