Μεγάλες αλλαγές έρχονται στη διαπραγμάτευση, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, καθώς ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης συμφώνησε με την Κριστίν Λαγκάρντ να αλλάξει ο τρόπος συλλογής στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιθυμεί τη μεταφορά σε δεύτερο χρόνο και ειδικότερα τον Ιούνιο των θεμάτων που χωρίζουν τις δυο πλευρές στη διαπραγμάτευση.

Πρόκειται για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έδωσε δια του κ. Βαρουφάκη διαβεβαιώσεις τόσο για τις πληρωμές των δόσεων όσο και για την απρόσκοπτη πρόσβαση των κλιμακίων σε πληροφορίες στην Αθήνα προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα, να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό και να αποδεσμευτούν τα πρώτα δισ από την εκκρεμή δόση των 7,2 δισ ευρώ.

Στη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην οποία συμμετείχε ο Π. Τόμσεν και ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Π. Ρουμελιώτης, συμφωνήθηκε να αλλάξει ο τρόπος συλλογής στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι τεχνοκράτες του Ταμείου ήταν οι πιο άκαμπτοι στις έως τώρα συζητήσεις, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τη δυνατότητα συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.