Η Κύπρος κάνει σταθερή πρόοδο στην εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων αναφορικά με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε σεμινάριο ως προς τις προοπτικές των ρωσικών επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στο σεμινάριο, που οργάνωσε ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ότι καταγράφεται σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

«Το γεγονός ότι η διεθνής επενδυτική δραστηριότητα στην Κύπρο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων επιχειρηματιών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο νησί», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση, της τάξης του 13%, σε ό,τι αφορά την εγγραφή εταιρειών, μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2014, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο στους τομείς των τραπεζών, του τουρισμού και των κτηματικών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για ανασυγκρότηση των δομών του κράτους συνεχίζονται εντατικά, για να ενδυναμώσουν περαιτέρω την Κύπρο ως εξαιρετικό κέντρο διεθνών επενδύσεων.

Εξάλλου, μιλώντας στο περιθώριο του σεμιναρίου για το καυτό θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις υποθηκευμένων ακινήτων, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η υπευθυνότητα και θα συνυπολογιστούν οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη εμμονή σε διευθετήσεις, η οποία δεν προσφέρει τίποτε στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

«Η επιμονή σε κάποιες αρχικές απόψεις δεν θα βοηθήσει σε αυτό που επιδιώκουμε και που είναι να βοηθήσουμε ευρύτερα την κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους και πιο σημαντικά από όσους έχουν υποστεί θυσίες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σχολίαζε την πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απόρριψη της αναπομπής δύο νόμων που θέτουν περιορισμούς στις εκποιήσεις και δεν είναι αποδεκτοί από την τρόικα, διαβεβαίωσε ότι ήδη η τεχνοκρατική ομάδα εργάζεται ώστε να ετοιμασθεί το ταχύτερο δυνατόν το πολυνομοσχέδιο για τα θέματα αφερεγγυότητας που παρέχουν, όπως ανέφερε, την πραγματική προστασία.

Η έγκριση των νόμων ύστερα από πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδήγησε στην καθυστέρηση της καταβολής δόσης 436 εκατ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου.