Στις 9 ξεκινάει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, η ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι.

Χθες το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα ύψους 8,3 δισ. ευρώ, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία θα «σπάσει» σε τρεις υποδόσεις.

Ειδικότερα, ποσό 6,3 δισ. θα διατεθεί από τον EFSF στα τέλη Απριλίου, ως αποτέλεσμα των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή την Κυριακή. Το υπολειπόμενο ποσό των 2 δισ. ευρώ θα δοθεί σε δύο δόσεις, δηλαδή από 1 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Τα προαπαιτούμενα είναι αυτά που ψηφίσαμε στο Κοινοβούλιο για τη μεγάλη δόση. Υπάρχει μία ακόμα σειρά μέτρων για τις μικρότερες δόσεις. Αυτά όμως είναι αποφάσεις που έχουμε ήδη πάρει. Το κρισιμότερο θέμα στο εξής είναι η οικονομική ανάπτυξη. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι για πρώτη φορά το Eurogroup ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη κι αυτό χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ μέχρι σήμερα μιλούσαμε για οικονομική σταθεροποίηση» δήλωσε από το Ζάππειο ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος επί οικονομικών θεμάτων Όλι Ρεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Ζάππειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως εκ μέρους της Ε.Ε. δεν έγιναν λάθη, ενώ διευκρίνισε πως οι εταίροι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο

Για δεύτερη μέρα απαγορεύονται, με εντολή της αστυνομίας, οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 6 το πρωί έως τις 15:00 και αφορά στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους:

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλ. Φιλικής Εταιρείας – Καψάλη – Καρνεάδου – δεξιά Μαρασλή – αριστερά Υψηλάντου – αριστερά Μονής Πετράκη – δεξιά Ραβινέ – δεξιά Βλ. Μπένση – δεξιά Βασ. Σοφίας – αριστερά Ηριδανού – αριστερά Ίωνος Δραγούμη – δεξιά Δημητρέσσα – αριστερά Αντιφίλου – δεξιά Αλκμάνος – συνέχεια Ταξίλης – αριστερά Γαζιάς – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπύρου Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλ. Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – Καλλιρρόης – αριστερά Πίσσα – δεξιά Θαρύπου – αριστερά Κασομούλη – δεξιά Σφιγγός – δεξιά Λαγουμιτζή – αριστερά Ευρυδάμαντος – δεξιά Γαλαξία – δεξιά Συγγρού – αριστερά Φραγκούδη – δεξιά Χαρ. Τρικούπη – συνέχεια Δημητρακοπούλου – αριστερά Δράκου – δεξιά Γαριβάλδι – αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Θεωρίας – δεξιά Πρυτανείου – Στράτωνος – αριστερά Θέσπιδος – Κυδαθηναίων – αριστερά Κόδρου – Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι την συμβολή της με την οδό Σταδίου.