Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα πληρώσουν τον φόρο όσοι δεν τα δήλωσαν στην Εφορία

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση δεν έχει άτοκες δόσεις αλλά επιβαρύνεται με επιτόκιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:20
09/01/2020
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα πληρώσουν τον φόρο όσοι δεν τα δήλωσαν στην Εφορία
4
loading

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 για να πληρώσουν το φόρο για τα αναδρομικά που εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν στην Εφορία έχουν οι 71.000 φορολογούμενοι που έλαβαν τις ημέρες αυτές το «ραβασάκι» από τη Δ.Ο.Υ. τους.

Για όσους η εκκαθάριση για τα ποσά των αναδρομικών έβγαλε μεγάλα ποσά φόρου θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως 24 μηνιαίες δόσεις καθώς τότε θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας πάγιας ρύθμισης.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση δεν έχει άτοκες δόσεις αλλά επιβαρύνεται με επιτόκιο, το οποίο μάλιστα είναι μεγαλύτερο για όσους επιλέξουν πάνω από 12 δόσεις.

Το «ονομαστικό» επιτόκιο της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών μπορεί να ανέλθει στο «τσουχτερό» επίπεδο του 6,2% αν οι δόσεις που θα επιλέξει ο οφειλέτης ξεπεράσουν τις 12 και φτάσουν έως και τις 24. Αντίθετα, αν οι δόσεις περιοριστούν σε 12 ή και λιγότερες, το επιτόκιο αυτομάτως πέφτει στο 4,95%.

Πρόκειται για ένα κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με αυτό της Τράπεζας της Ελλάδας (σ.σ σήμερα περίπου 4,7%) και προσαυξάνεται κατά 0,25% αν οι δόσεις είναι έως και 12, ή και κατά 1,5% αν οι δόσεις είναι πάνω από 12.

Όσοι ενταχθούν στην νέα ρύθμιση και θα πληρώνουν τις δόσεις τους στην ώρα τους, θα κερδίζουν πρόσθετο κούρεμα 25% στο συνολικό ποσό των τόκων. Το ποσό αυτό θα αφαιρείται από την τελευταία δόση. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Στη λίστα με τους 71.000 φορολογούμενους που έλαβαν το 2013 αναδρομικά αλλά ξέχασαν να τα εμφανίσουν στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014 περιλαμβάνονται ακόμα και συνταξιούχοι δικαστικοί, βουλευτές αλλά και εφοριακοί και μάλιστα προϊστάμενοι Δ.Ο.Υ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο συνολικός φόρος που καλείται να πληρώσει το προηγούμενο πλήθος των φορολογουμένων ανέρχεται σε 93 εκατ. ευρώ ή 1.310 ευρώ κατά μέσο όρο. Βέβαια, ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί φορολογούμενοι με βαρύτερα «ραβασάκια» πληρωμής φόρου που φτάνουν ακόμη και τα 15.000 και 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, τα ποσά των αναδρομικών που δεν δηλώθηκαν από τους υπόχρεους φτάνουν τα 330 με 350 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ξεκίνησαν έπειτα από έγγραφο που απέστειλε, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η ΑΑΔΕ στις ΔΟΥ όλης της χώρας, με το οποίο ζητούσε από τους εφοριακούς να εξετάσουν το θέμα των φόρων που αναλογούν σε περίπου 190.000 υποθέσεις, διαφορετικά αυτές θα παραγράφονταν στο τέλος του έτους.

Από τον προηγούμενο αριθμό εξαιρέθηκαν περίπου 35.000 υποθέσεις, στις οποίες ο πρόσθετος φόρος ήταν σχεδόν μηδενικός. Λόγω και της πίεσης του χρόνου, το ελληνικό Δημόσιο τις άφησε να παραγραφούν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ

  Δεν αναφερεται κατι για τα λάθη στους υπολογισμούς που διεπραξε η εφορία και εστειλε πρόστιμο χιλαδων ευρώ σε πολίτες που έιχαν δηλώσει ως όφειλαν τα ποσα των αναδρομικών στο σωστό φορολογικό έτος και φυσικά είχαν πληρώσει το ποσό του φόρου που τους αναλογούσε.
  Αντιθετα, η εφορία επενέβη στο taxisnet και παραποίησε τη δήλωση του έτους που υποτίθεται ότι έχει γίνει η μη δήλωση του εισοδήματος και παρανόμως πρόσθεσε πόσα που δεν εμπίπτουν στο φορολογικό έτος ( επομένως ακόμα και αδήλωτα να ήταν - που δεν ήταν - θα είχε γίνει παραγραφή του χρέους).
  Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους προφανώς αλλα όταν αποοστέλλονται πρόστιμα 5,5 χιλ. ευρώ απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή.

 2. avatar οπως τα δηλωσα εγω και πληρωσα

  ετσι να πληρωσουν ολοι.....πιτσιλισε τους......πιτσιλη......

 3. avatar Αλκ. Καλάς

  Για τον υπολογισμό του φόρου των αναδρομικών δεν έγινε κανένας έλεγχος των τροποποιητικών δηλώσεων των προηγουμενων ετών. Όπως στη δική μου περίπτωση που ενώ τα δήλωσα μου επέβαλαν ξανά φόρο για τα ίδια ποσά που είχαν φορολογηθεί.

 4. avatar Τόνο Μάσας.

  Έλα έλα δεν θέλω γρίνιες και μουρμουριτά. Μ αυτά τα λεφτά θα πάρουμε αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιους θα πολεμήσουμε τους Τούρκους να πάρουμε την πόλη και την αγιά Γοφιά οπότε πρέπει να μαζέψουμε χρήμα.
  Ετσι κι αλλιώς σας τα τρώνε οι απατεώνες απο το τηλέφωνο. 100.000 ευρώ έχει ο καθένας σας στα σεντούκια του.
  Για περάστε από το ταμείο που σας θέλει κάτι ο Κυριάκος μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει