Εάν η τρόικα ήταν ομάδα ποδοσφαίρου πιθανότατα να τώρα να έψαχνε νέο προπονητή, καθώς έχει καταγράψει μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η τριάδα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που συγκροτήθηκε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010 όταν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε. Η παραδοχή του Ταμείου διέλυσε την πεποίθηση πως η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συμφωνούσαν για την για τα πακέτα διάσωσης που σχεδίασαν για την Ελλάδα, Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τώρα για την Κύπρο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για το αν η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες, αλλά και για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να μοιραστούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών.

Παράλληλα ακόμα διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διαγράψουν μέρους του χρέους της Αθήνας ώστε να γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μία ιδέα που είναι πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η δημοσιοποίηση των διαφωνιών θέτει το ερώτημα αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου, υπογραμμίζοντας έτσι το ενδεχόμενο διάλυσής της.

Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι μείωσε τις απαιτήσεις για να υποστηρίξει ένα ελαττωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «θεμελιωδώς διαφωνεί» με την άποψη του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί νωρίτερα. Και η ΕΚΤ, λέει ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει ένα παραπλανητικό παιχνίδι.

Πηγή του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται από το Reuters, αναφέρει πως το πραγματικό πρόβλημα με την τρόικα είναι πως κανένας δεν είναι επικεφαλής. «Είναι περισσότερο σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή, χωρίς ξεκάθαρο ορισμό για το ποιος παίζει που στο γήπεδο».