Να δουν την ομάδα μπέιζμπολ της Ουάσινγκτον και να… πάρουν παράδειγμα από αυτή καλεί ο Μπεν Μπερνάνκε τους πολιτικούς.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο πρόεδρος της Αμερικανική Κεντρικής Τράπεζας (FED), επισημαίνει πως «ο κόσμος επικρίνει την έλλειψη ηγεσίας στην Ουάσινγκτον». Τους συστήνει, λοιπόν, να αντλήσουν έμπνευση από την συνταγή της επιτυχίας της ομάδας Washington Nationals που της επέτρεψε για πρώτη φορά στην ιστορία της να συμμετάσχει στην τελική φάση του πρωταθλήματος μπέιζμπολ.

Ο Μπερνάνκε καλεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τα μέλη του Κογκρέσου να συμφωνήσουν στο σχέδιο μείωσης του αμερικανικού δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο βραχυπρόθεσμα την εύθραυστη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Φανατικός οπαδός των Nationals – συχνά παρακολουθεί τους αγώνες τους – ο Μπερνάνκε εκτιμά πως η επιτυχία της ομάδας φέτος οφείλεται στην «σπάνια ικανότητα» της διοίκησής της να δημιουργήσει μια σωστή ισορροπία ώστε να κερδίζει στον κάθε αγώνα, αλλά και να δίνει κίνητρα στους παίκτες για να βοηθήσουν την ομάδα να κερδίζει μακροπρόθεσμα.

«Δεν προκύπτουν πάντα αυτές οι ισορροπίες, όμως μπορούν να συμβούν συχνά» και η σημερινή διοίκηση κατάφερε «να δημιουργήσει μια ομάδα που όχι μόνο είναι ισχυρή αυτή τη χρονιά, αλλά θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια ακόμα», κατέληξε ο επικεφαλής της FED.