Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δείπνησε το βράδυ του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον υπουργό οικονομικών, Τζοβάνι Τρία. Στο δείπνο που έγινε στις Βρυξέλλες και αποτέλεσε μια ευκαιρία για να συζητηθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην αντιπαράθεση της Κομισιόν με την κυβέρνηση της Ρώμης συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο αυτό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά το δείπνο. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ελπίζω να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

«Δεν μιλήσαμε για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ότι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας», πρόσθεσε ο Κόντε, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει να βιώσει την κρίση της Ελλάδας, διότι «η Ιταλία διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν γνωστό ότι «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».