Πτωτική πορεία για το αυστραλιανό δολάριο προβλέπουν οικονομολόγοι της χώρας λόγω της μείωσης που παρουσιάζουν τελευταία οι εξαγωγές μεταλλευμάτων.

Πριν δέκα χρόνια το αυστραλιανό νόμισμα άξιζε μόλις 50 σεντς του αμερικανικού δολαρίου, αλλά το ξεπέρασε και έφτασε μέχρι και ένα δολάριο και οκτώ σεντς, έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, αναφέρει το ΑΜΠΕ, η αξία του έπεσε στο ένα δολάριο και δυο σεντς έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας, όπου η Αυστραλία πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εξαγωγές της.

Ήδη, μεταλλευτικοί κολοσσοί όπως η BHP και η Fortescue ανακοίνωσαν ότι αναβάλουν τις επενδύσεις τους σε ορυχεία ακριβώς γιατί έχει περιοριστεί η ζήτηση μεταλλευμάτων, ενώ έπεσαν και οι τιμές τους.

«Αυτό έχει επιπτώσεις και στην αξία του δολαρίου», είπε ο οικονομολόγος της τράπεζας Westpac, Ρόμπερτ Ρένι, που πρόβλεψε ότι το αυστραλιανό νόμισμα δεν αποκλείεται να πέσει και στα 98 σεντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου τους επόμενους μήνες.

«Αναμένουμε φουρτουνιασμένες θάλασσες για το νόμισμα μας στους επόμενους μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά.