«Κοιτάσματα αξίας 18 δισ. ευρώ στη βόρεια Ελλάδα»

Τι υποστήριξε καθηγητής Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:05
11/09/2018
«Κοιτάσματα αξίας 18 δισ. ευρώ στη βόρεια Ελλάδα»
6
loading

Ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου, αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξε ο καθηγητής Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πασπαλιάρης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να αξιολογηθεί η διεθνής αγορά, στην οποία υπάρχει σήμερα τεράστια αύξηση της ζήτησης για πολλά μέταλλα από την Κίνα.

«Ο μεταλλευτικός κλάδος διαχρονικά – ιδιαίτερα στα πρόσφατα χρόνια της κρίσης – αποτελεί σταθερό εργοδότη, οδηγό επενδύσεων και εξαγωγών συνεισφέροντας σημαντικά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και στην ανάπτυξη ξεπερνώντας την εθνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης ,ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας στην συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «οι ορυκτές ύλες ως βασικός μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία».

Παραθέτοντας κάποια ενδεικτικά στοιχεία και μεγέθη σχετικά με τη θέση του μεταλλευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία σήμερα ο κ Κεφάλας τόνισε :

 • Συνολική αξία πωλήσεων 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
 • Συνολική συμμετοχή στο ΑΕΠ 5,4 δισ. ευρώ ή πάνω από 3%.
 • Συνεισφορά στη βιομηχανία 5,5% το μερίδιο της εξορυκτικής βιομηχανίας στο σύνολο της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας βιομηχανίας (7η στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 7η μεταξύ των κλάδων της βιομηχανίας στην Ελλάδα).
 • Απασχόληση: μερίδιο 3,7% στο σύνολο της βιομηχανίας όσον αφορά την απασχόληση με πάνω από 100 χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης (τέταρτη στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 7η μεταξύ των κλάδων της βιομηχανίας στην Ελλάδα – ειδικά στην περιφέρεια).
 • Επενδύσεις: 8,4% μερίδιο στις εγχώριες επενδύσεις (300 εκατ. ευρώ ετησίως).

  Εξαγωγές: 1 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών το 2016 οδηγούμενη κυρίως από μέταλλα, μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά. Μάλιστα η εξωστρέφεια του μεταλλευτικού κλάδου ολοένα αυξάνεται φτάνοντας να εξάγει το 80% των εξαγώγιμων προϊόντων το 2016 σε χώρες όπως Ιταλία (16%), Γερμανία (10%) και ΗΠΑ (10%).

 • Συγκεκριμένα προς τις ΗΠΑ – την τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ – οι εξαγωγές ανέρχονται σε 180 εκατ. ευρώ και αποτελούνται από βιομηχανικά ορυκτά (22%), μη σιδηρούχα μεταλλεύματα όπως αργίλιο και αλουμίνα (10%) και αλουμίνιο 4%.
 • Συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη: συνεισφορά κατά 30% στην προστιθέμενη αξία στη Δυτική Μακεδονία και κατά 13% στη Στερεά Ελλάδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar πφφφ

  Χαλκιδικιώτες με ενοικιαζόμενα vs άνεργοι Χαλκιδικιώτες. ΠΑΝΤΟΥ στον πλανήτη γίνεται εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Το θέμα είναι ποιός την αναλαμβάνει. Ο Καναδός π.χ. [email protected]#$% για το Ελληνικό περιβάλλον, μόνο να μεγιστοποιήσει το κέρδος του θέλει. Είναι γελοίο να φωνάζεις έναν ξένο να σκάψει κάτω από τα πόδια σου για να βγάλει το χρυσό σου. Κανεις μια σχολή στο πανεπιστήμιο (αν απαιτείται με ξένους καθηγητές, για να αποκτήσεις την τεχνογνωσία) και ο πλούτος παραμένει στη χώρα. ΑΛΛΑ δεν είμαστε κράτος αλλά προτεκτοράτο.

 2. avatar Χρήστος

  Το πρόβλημα δεν είναι η αξία του μεταλεύματος αλλά το κόστος για την εξόρυξή του.

 3. avatar Λ

  Τι όμορφο άρθρο
  Τέλειο για προπαγάνδα υπέρ της [...]εξόρυξης που γίνεται ήδη στην Χαλκιδική
  Πάρτε λίγο στάχτη στα μάτια
  Πως κάποια δις ευρώ θα σας «σώσουν» και ας διαλυθεί όλος ο φυσικός πλούτος
  Το σπίτι
  Οι δουλειές σας
  Οι τροφές σας
  Οι θάλασσες της Χαλκιδικής
  Τα δέντρα
  Μέλισσες αγροί δουλειές άμεσα και έμμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό
  Οι ποιότητα ζωής των παιδιών σας
  Για τον χρυσό αξίζουν όλα πάμε να εκμεταλλευτούμε !

  Μια μάτια πάντως προν συνεχίσουν οι σχολιασμοί σε όλα τα μερη που άφησαν πίσω τους οι εταιρείες που ρούφηξαν μεταλλεύματα από αλλά κράτη και άφησαν ερημωμένα τοπία πριν γράψετε το κλαδσικο παραμύθι για το ποσό σημαντικές είναι οι δουλειές που «προσφέρει» τώρα

  Κρίμα στα μελλοντικά παιδιά όσων ζουν στις Σκουριές και οι γονείς τους κάνανε τα στραβά μάτια για λίγα €

  1. avatar τριαλαρο

   Και η πρόταση σου είναι δηλ. για να διατηρήσουν το τοπίο μπας και εσύ πας να κάνεις διακοπές εκεί, να μπουν στο ταμείο ανεργίας και από τα 2κ τον μήνα να πανε στα 200 ευρώ και να πρέπει να ζουν τετραμελή οικογένεια σωστά??
   Γιατί δεν τους βρίσκεις εσύ δουλειές που να παίρνουν τα ίδια χρήματα και να μην έχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον???
   Επίσης, είσαι τόσο μπαγλαμάς που δεν περιγράφεται. Οι πρώτες επιπτώσεις μεγάλε από τα μεταλλεία δεν είναι στο περιβάλλον αλλά στον ίδιο τον άνθρωπο. Άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνοι. Και μην νομίζεις ότι δεν τα ξέρουν αυτά, τα γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα.
   Αλλά είπαμε ποιος τον χέζει τον άνθρωπο, άμα εσύ είναι να πας να κάνεις διακοπές σε παρθένο μέρος.

   1. avatar Τρείς λαλούν

    Απάντησες αρκετά καλά στον 11:44, οπότε οφείλω να σου διευκρινήσω ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές που εφαρμόζονται στα υπόγεια μεταλλεία είναι τέτοιες ώστε σχεδόν μηδενίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Αλλά σε κάτι μουτζαχεντίν σαν τον 11:44, ότι και να πεις χαμένο πάει.

    1. avatar Tes

     Ο θεός να ρίξει φωτιά και να με κάψει εάν δεν συνδέεσαι με τα αντικειμενο. Ναι αγαπητοί μου θα πρέπει να γνωρίζετε τι σημαίνει αειφορία και τι αειφόρος ανάπτυξη . Επίσης αγαπητέ δεν μπορεί στο όνομα της εκμετάλλευσης να θυσιάσουμε τα πάντα. Ναι εάν χρειαστεί να μπούμε στο ταμείο ανεργίας και ο λαός μας να τους ζήσει αυτούς τους ανθρώπους που κάποιος παραπάνω αναφέρθηκε .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει