Τη λήψη επώδυνων μέτρων προκειμένου η κυπριακή οικονομία να μπει σε σωστή τροχιά ζητά η τρόικα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, η οποία είχε συνάντηση με κλιμάκιό της. Το κλιμάκιο ενημέρωσε την επιτροπή για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για την κυπριακή οικονομία.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα μηνύματα μέχρι στιγμής δεν είναι ευχάριστα. «Τα προβλήματα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι και οι ίδιοι (τα στελέχη της τρόικας) φαίνεται αρχικά να εκτιμούσαν και να προέβλεπαν», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι εκπρόσωποι της τρόικας σταχυολόγησαν τους τομείς για τους οποίους πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως μια ενδεχόμενη σημαντική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα αλλά και του δημόσιου τομέα, η στόχευση των παροχών, το θέμα της ΑΤΑ και το συνταξιοδοτικό -κυρίως στο δημόσιο τομέα.

Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν και ενθαρρυντικά μηνύματα, ότι η οικονομία της Κύπρου δεν είναι στην ίδια κατάσταση με την αντίστοιχη της Ελλάδας, καθώς η περίπτωση της Κύπρου μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Ιρλανδίας «όπου με σωστά μέτρα, με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και πολιτική μπορούμε να επαναφέρουμε την οικονομία της χώρας σε μια σωστή πορεία».

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι η τρόικα εντόπισε ως κύρια θέματα, τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και τη «διάτρητη εποπτεία» του χρηματοπιστωτικού ζητήματος. Ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες και προτάσεις διευκρινίζοντας το εξής: «Θεωρώ ότι είναι σωστό διότι επιφυλάσσονται αυτά να τα συζητήσουν με την κυβέρνηση επιδεικνύοντας την επιθυμία να υπάρξει η “χρυσή τομή”».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι το κυριότερο μήνυμα που έδωσε η τρόικα ήταν ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι ανέμεναν». Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα σε τρεις τομείς, το χρηματοπιστωτικό τομέα, το δημοσιονομικό και προβλήματα διαρθρωτικά. «Μας είπε η τρόικα ότι θα χρειαστούν επώδυνα μέτρα για τα επόμενα χρόνια ώστε να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, που είναι αναγκαία», κατέληξε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η τρόικα τους ανέφερε ότι «η Κύπρος πληρώνει το τίμημα της αναβλητικότητας στη λήψη μέτρων». Εμείς, είπε ο κ. Περδίκης, ανησυχούμε πολύ περισσότερο μετά τη σημερινή συνομιλία μαζί τους.