Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ κάλεσε σήμερα τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να εξετάσουν το αυστραλιανό μοντέλο προώθησης της ανάπτυξης και τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν μπορεί να είναι στόχος αυτά καθαυτά.

Μιλώντας παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, η πρωθυπουργός Γκίλαρντ εξέφρασε ικανοποίηση για την «αυξανόμενη αναγνώριση» της ανάγκης μιας προσπάθειας για ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η οποία πλήττεται από την κρίση χρέους.

«Είναι σαφές σήμερα σε όλο και περισσότερο κόσμο ότι τα μέτρα λιτότητας, τα οποία αναγνωρίζουμε ότι λήφθηκαν απέναντι στις αιτιολογημένες ανησυχίες για το χρέος των χωρών -πρέπει να συνοδεύονται από μια επείγουσα και ταυτόχρονα εντατική προσπάθεια για την ανάπτυξη» είπε η Γκίλαρντ.

Η Αυστραλία γνωρίζει μια εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο, ακόμη κι αν ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής της υγείας συνδέεται με τους φυσικούς της πόρους.

«Θα ζητήσω από τους ευρωπαίους φίλους μας να λάβουν υπόψη τον αυστραλιανό τρόπο. Μια αξιόπιστη δέσμευση για μια ανάπτυξη δημοσιονομικά υπεύθυνη θα είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο. Η Αυστραλία έδειξε αυτό το δρόμο», τόνισε.

Η σύνοδος κορυφής της G20 θα εξετάσει σήμερα και αύριο τους τρόπους για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας από μεγαλύτερα σοκ σε μία συγκυρία κρίσης στην ευρωζώνη, χαμηλής ανάπτυξης στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και αυξανόμενης αβεβαιότητας ως προς τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνουν έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη.