Η Ιαπωνία κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να στηρίξει επειγόντως τα τραπεζικά της ιδρύματα μετά το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, το οποίο καθησύχασε τις αγορές.

«Θα παρακολουθούμε από κοντά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αθήνα», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα.

«Η χώρα μας ελπίζει ότι μια σταθερή κυβέρνηση θα σχηματιστεί γρήγορα για να συμβάλει στη σταθεροποίηση των αγορών. Ελπίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τους τομέα» είπε ο Φουτζιμούρα.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία, ενώ αύξησε την ισοτιμία του γεν σε επίπεδα ρεκόρ απέναντι στο δολάριο και στο ευρωπαϊκό νόμισμα, καταφέροντας πλήγμα στις ιαπωνικές εξαγωγές.

«Η Ιαπωνία ήταν εξάλλου σημαντικός αγοραστής των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών. Το 2011 είχε αγοράσει μεταξύ 10 και 20% του συνόλου διαφόρων ομολόγων που είχε εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση των υπερχρεωμένων χωρών μελών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Η Ιαπωνία ανησυχεί για την νευρικότητα που επικρατεί στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν να βοηθήσουν την ισπανίας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της με τη χορήγηση κονδυλίων έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ» είπε.

«Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά πιστεύω ότι η χώρα ξεπέρασε μια μεγάλη δοκιμασία» είπε από το Μεξικό, όπου συμμετέχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G20.

Οι επενδυτές, οι δανειστές της Ελλάδας και οι εξαρτώμενες από την ευρωζώνη οικονομίες φοβούνταν νίκη των κομμάτων που τάσσονταν υπέρ τη απόρριψης των μέτρων λιτότητας τα έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την χορήγηση της διεθνούς βοήθειας, γεγονός που θα μπορούσε να επισπεύσει την πτώχευση της χώρας και την έξοδό της από την ευρωζώνη.