Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος απεύθυνε έκκληση για «ηρεμία» απέναντι στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, τα οποία έφθασαν σε νέο ύψος ρεκόρ, υπογραμμίζοντας πως μία τέτοια κατάσταση «δεν μπορεί να διαρκέσει».

«Είμαι πεπεισμένος πως θα λάβουμε μέτρα που θα μειώσουν την πίεση στις αγορές εντός των προσεχών ημερών και τις ερχόμενες εβδομάδες», τόνισε ο ντε Γκίντος στους δημοσιογράφους.

Η Ισπανία ετοιμάζεται να κοστολογήσει πριν από την 21η Ιουνίου την οικονομική βοήθεια που θα ζητήσει από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, στα πλαίσια του σχεδίου αρωγής που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο κι ενδέχεται να φθάσει τα 100 δισ. ευρώ.

«Το βασικό είναι να παραμείνουμε ήρεμοι, έχουμε ένα πρόγραμμα που αφορά τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν και γνωρίζουμε πως υπάρχουν διεθνείς συγκυρίες που αυτήν τη στιγμή έχουν συνέπειες στις εντάσεις των αγορών», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, που έφθασαν για πρώτη φορά από τη δημιουργία της ευρωζώνης κοντά στο 7% (6,905%), ο ντε Γκίντος δήλωσε πως αυτό το ύψος επιτοκίων «δεν μπορεί να διαρκέσει μέσα στον χρόνο».
Η Ισπανία, προκειμένου να καταθέσει το επίσημο αίτημά της για δανεισμό, αναμένει τα αποτελέσματα των εκθέσεων για τον τραπεζικό της τομέα που θα καταρτίσουν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, το αμερικανικό γραφείο Oliver Wyman και το γερμανικό Roland Berger. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών.