Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας για το 2011 επιβεβαιώθηκε στο 8,5% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, καθώς πολλοί ευρωπαϊκοί κύκλοι αμφισβητούσαν έως σήμερα τα στοιχεία που είχε καταθέσει η ισπανική κυβέρνηση.

Στις αρχές του έτους η Μαδρίτη είχε ανακοινώσει πως το δημοσιονομικό έλλειμμά της για το 2011 ήταν πολύ υψηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο επίπεδό του, φθάνοντας το 8,51% του ΑΕΠ – έναντι της προηγούμενης ανακοίνωσης για έλλειμμα 6%.

Δεδομένου του δημοσιονομικού αυτού εκτροχιασμού, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου στους Ευρωπαίους εταίρους της πως δεν θα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα στο ευκταίο 4,4% το 2012, αλλά στο 5,8%.

Ο στόχος αυτός έχει αμφισβητηθεί από τους εταίρους της Ισπανίας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι ωστόσο επέτρεψαν στη Μαδρίτη την πολυτέλεια να πασχίζει για μείωση του ελλείμματός της στο 5,3% του ΑΕΠ.

Η προνομιακή αυτή μεταχείριση της Ισπανίας έχει προκαλέσει μεγάλες δυσαρέσκειες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι κάποια άλλα κράτη, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο απαιτήθηκε να κάνουν αιματηρές περικοπές προκειμένου να ‘στριμώξουν’ τα οικονομικά τους στα αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια που απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Κατά συνέπεια, πολλοί ήσαν εκείνοι που έσπευσαν να αμφισβητήσουν ρητώς τα στοιχεία που κατέθεσε η Μαδρίτη, υπαινισσόμενοι πως η ισπανική κυβέρνηση τεχνηέντως διόγκωσε το εύρος του ελλείμματος ώστε να αποσπάσει ευνοϊκότερους όρους για τον περιορισμό του.

«Η Ισπανία δεν έχει εξηγήσει επαρκώς γιατί ξεπέρασε τον στόχο του ελλείμματος για το 2011. Όταν παραδεχόμαστε έναν εκτροχιασμό τέτοιας ολκής σε μία τόσο περιπεπλεγμένη κατάσταση χρειάζονται σαφείς εξηγήσεις για να είναι κάποιος αξιόπιστος », είχε τονίσει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς ο επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, επίσης Ισπανός Χοακίν Αλμούνια.

Η κυβέρνηση παρουσίασε στα τέλη Μαρτίου έναν προϋπολογισμό αυξημένης λιτότητας, που προβλέπει οικονομίες 27,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 5,3%. Παρόλα αυτά, οι αγορές -που ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση της χώρας – δεν επιβράβευσαν την προσπάθεια της Μαδρίτης, η οποία αναγκάσθηκε να δανεισθεί με επιτόκιο σχεδόν 6%, που θεωρείται μακροπρόθεσμα αδύνατον να εξυπηρετηθεί.