Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προβλέποντας υποχώρηση κατά 0,1% του ΑΕΠ εντός του 2012 και τη διατήρηση του πληθωρισμού πάνω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σήμερα πως το κεντρικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπολογίζει πλέον μία υποχώρηση 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2012, έναντι ανάπτυξης 0,3%, που προβλεπόταν έως τώρα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ υπολογίζει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,4%, έναντι του 2% που υπολόγιζε προηγουμένως και τούτο εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Απαισιόδοξη είναι η ΕΚΤ επίσης και για το 2013, καθώς υπολογίζει πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,1% (έναντι του σκοπούμενου 1,3%), ενώ και ο πληθωρισμός θα φθάνει το 1,6% (έναντι πρόβλεψης για 1,5%).

Ο Ντράγκι, που προηγουμένως είχε ανακοινώσει πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού στο 1%, επιβεβαίωσε πως «ναι μεν υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά αυτή πάντοτε είναι ευάλωτη σε πτωτικούς κινδύνους».

Τα επίπεδα του πληθωρισμού «είναι πιθανό να παραμείνουν πάνω από το 2% το 2012», όμως η «εξέλιξη των τιμών θα πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα των στόχων της μεσοπρόθεσμης νομισματικής πολιτικής μας», δηλ. η αύξηση των τιμών δεν θα πρέπει να ξεπεράσει επ’ ουδενί αυτό το 2%.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε επίσης πως οι δύο επιχειρήσεις της ΕΚΤ για 3ετή παροχή δανείων (LTRO) στις τράπεζες της Ευρωζώνης στέφθηκε πέρα για πέρα με επιτυχία.

«Οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ξανανοίξει. Διαπιστώνουμε πολλαπλά σημάδια επιστροφής της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, αποδίδοντας το ευνοϊκό τούτο αποτέλεσμα «στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στους κόλπους της Ευρωζώνης».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντράγκι τόνισε πως έχει διαπιστωθεί «μία δειλή αύξηση των πιστώσεων από την εφαρμογή του πρώτου 3ετούς».

Ο διευθυντής της ΕΚΤ διέψευσε επίσης τις εικασίες, ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου προΐσταται βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη γερμανική Bundesbank και πρόσθεσε πως οι ανησυχίες που έχει εκφράσει η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα «βρίσκονται στο μυαλό όλων μας».

«Αντίθετα με όσα διατείνονται ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν είναι απομονωμένος στο συμβούλιο των κεντρικών τραπεζιτών, κυρίως δε η Bundesbank», τόνισε ο Ντράγκι, προσθέτοντας «είμαστε όλοι οι θεματοφύλακες της σταθερότητας, δεν υπάρχει ένας κατ’ αποκλειστικότητα θεματοφύλακας του πνεύματος της σταθερότητας».

«Υπάρχουν πάντοτε διαφορές απόψεων, όμως η Bundesbank ουδέποτε υπήρξε μία εναντίον όλων», δήλωσε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως η απόφαση για την παροχή 3ετών δανείων ήταν «ομόφωνη».

Αναφορικά με το ηλεκτρονικό μήνυμα που του απέστειλε ο επικεφαλής της Bundesbank με περιεχόμενο τις ανησυχίες για ορισμένα ριψοκίνδυνα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ προκειμένου να κρηπιδώσει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά της κρίσης, ο Ντράγκι δήλωσε πως «το βάθος και το περιεχόμενο της επιστολής βρίσκονται στο μυαλό όλων μας».