Σε μία σαφή ένδειξη των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων συναίνεσε, έπειτα από σειρά ανεπιτυχών διαγωνισμών, στη μίσθωση ακινήτου του, με τίμημα κατά 43% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ζητούσε πριν από δύο χρόνια. Ο λόγος αφορά σε εμπορικό κατάστημα συνολικής επιφάνειας 747 τ.μ., με δύο υπόγεια, που βρίσκεται επί της οδού Ερμού, «ψηλά» στην Πλατεία Συντάγματος (σε κτίριο όπου, μεταξύ άλλων, στεγάζονται δύο δημόσιες υπηρεσίες).

Νέος ενοικιαστής είναι μεγάλη εμπορική αλυσίδα, που λειτουργεί εκεί ήδη από τον προηγούμενο μήνα, σημείο πώλησης εταιρείας αθλητικών ειδών. Το μηνιαίο ενοίκιο διαμορφώθηκε σε 57.000 ευρώ και είναι αισθητά χαμηλότερο των 100.000 ευρώ που πλήρωνε ο προηγούμενος ενοικιαστής (επρόκειτο για τράπεζα).

Αυτή η μείωση, πάντως, κατά 43% σε δύο χρόνια, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι λίγα μέτρα πιο κάτω, στην οδό Σταδίου, τα ενοίκια έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, ενδεχομένως και πάνω από 50%. Όπως αναφέρει στην Καθημερινή, ο κ. Γιάννης Περρωτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CBRE Atria, εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, «η αγορά του κέντρου και ιδίως εκείνη της Σταδίου, δεν λειτουργεί με φυσιολογικό τρόπο, απόρροια των συνεχών συγκεντρώσεων και αναταραχών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, δεν μπορεί παρά να έχει παρασύρει τα ενοίκια προς τα κάτω», τονίζει ο κ. Περρωτής. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, σε ορισμένα σημεία του κέντρου, η μείωση των ενοικίων θα πρέπει να ξεπεράσει το 50% σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδα, προκειμένου να αντανακλά τη σημερινή εικόνα της αγοράς.

Ηδη, πάντως, τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων στους δρόμους κοντά στο Σύνταγμα, όπως η Ερμού, η Μητροπόλεως, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου, έχουν υποχωρήσει από 20% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα τέλη του 2008, όταν κατέστη εμφανές ότι η κρίση βρίσκεται επί θύρας.