Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της, Κώστας Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο.

Ο Κώστας Μίχαλος, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα μέτρα που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, χαρακτήρισε «υφεσιακό το νέο Μνημόνιο», ενώ σημείωσε πως «η ΚΕΕ είναι ο μόνος φορέας με πλήρη και κοστολογημένη πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχει θέσει ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Έχουμε μπροστά μας ένα νέο Μνημόνιο και μια νέα συμφωνία που την υποδεχτήκαμε σχεδόν με ανακούφιση τον Αύγουστο, αφού απέτρεψε τον άμεσο κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ. Όμως, τα μέτρα που τη συνοδεύουν είναι πιο δυσβάσταχτα από ποτέ, ενώ το μείγμα της πολιτικής που τα συνοδεύει είναι για μια ακόμη φορά αντιαναπτυξιακό, αφού στηρίζεται στην αύξηση της φορολογίας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, ενώ για τους νέους φόρους τόνισε: «Η λαίλαπα των φόρων και των άλλων αντιαναπτυξιακών μέτρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και φτάνουν τα 4,35 δισ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα δώσουν τη χαριστική βολή στην αγορά και στην οικονομία. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε έτσι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του νέου μνημονίου».

«Πρόταση της ΚΕΕ είναι η ριζική μείωση της φορολογίας, ο εξορθολογισμός της φορολογίας εισοδήματος, η διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, με μείωση συντελεστών και παράλληλη εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ τέλος χαρακτήρισε «μονόδρομο τη μείωση του χρέους».