Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει τις αποτιμήσεις των ομολόγων συγκεκριμένων χωρών, τα οποία κρατάνε στα τραπεζικά βιβλία τους, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Αντρέα Ενρία, που μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

«Έχω αντιληφθεί από τις επαφές που έχω με τράπεζες, ότι κάποιες από αυτές έχουν ήδη αναθεωρήσει τις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων συγκεκριμένων χωρών που έχουν στα τραπεζικά τους βιβλία», είπε ο κ. Ενρία σε συνέντευξη που έδωσε στο Λονδίνο.

Οι τράπεζες κρατάνε στα τραπεζικά βιβλία τα ομόλογα που δεν πρόκειται να πωλήσουν πριν από τη λήξη τους. Ο κ. Ενρία είπε ακόμη ότι οι εποπτικές αρχές θα ελέγξουν στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής (stress tests) «τι κάνουν οι τράπεζες όσον αφορά την έκθεση που έχουν σε κάποια κρατικά ομόλογα και αν έχουν μία συντηρητική στάση» στην αποτίμησή τους.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής είπε θα υπάρξει κάποια ευελιξία όσον αφορά στο χρόνο που πρέπει όσες τράπεζες συμμετάσχουν στα stress tests να υποβάλλουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που απαιτούνται.

Η Κεντρική Τράπεζα και η εποπτική τραπεζική αρχή της Γερμανίας ζήτησαν να παραταθεί κατά δύο εβδομάδες η προθεσμία υποβολής των στοιχείων, η οποία λήγει στο τέλος Απριλίου. «Αν κάποιες τράπεζες δεν μπορούν να τα καταφέρουν, θα υπάρξει ελαστικότητα στις προθεσμίες», είπε ο κ. Ενρία.