Τις προτάσεις του για την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα η κίνηση «Forum για την Ελλάδα», που συνεργάζεται με τη Δημοκρατική Συμμαχία, της Ντόρας Μπακογιάννη.

Την παρουσίαση των προτάσεων «άνοιξε» ο πρώην βουλευτής, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση πολιτικής πρότασης (είχε προηγηθεί πριν ένα μήνα παρουσίαση πρότασης για το μεταναστευτικό) και σημείωσε ότι οι προτάσεις που κατατίθενται «αφορούν ζητήματα αιχμής και λαμβάνουν υπόψη τους τα ελληνικά δεδομένα, καθώς και τη διεθνή πολιτική και εμπειρία».

Στο επίκεντρο των προτάσεων, που παρουσίασαν οι οικονομολόγοι Κώστας και Χρήστος Κιτίδης, βρίσκεται η αντίληψη ότι το κράτος «έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο θέμα των επενδύσεων, όχι με την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή την παροχή επιδοτήσεων ή απαλλαγών, αλλά με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, την ύπαρξη σταθερού θεσμικού πλαισίου -κυρίως φορολογικού- τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση του ανταγωνισμού».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, με αξιολόγηση εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων σε όλες τις βαθμίδες, στην αύξηση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, την διευκόλυνση των απολύσεων (όχι όμως των ομαδικών), την καταπολέμηση της ανεργίας, όχι μέσα από την επιδότησή της, αλλά με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, καθώς και τον περιορισμό του «κομματοκρατούμενου συνδικαλισμού».

Ειδικότερα, στις επιμέρους προτάσεις έγινε λόγος. μεταξύ άλλων, για «ενθάρρυνση της ελευθερίας προσλήψεων-απολύσεων, τη γεωγραφική κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις συμβάσεις έργου, την τηλεργασία, την καθιέρωση ευέλικτων ωραρίων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση και την αναπροσαρμογή μέρους των αποδοχών ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιχείρησης, τις μεταβολές της παραγωγικότητας και την απόδοση των εργαζόμενων». Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, προτάθηκε, για την ενίσχυση της ευελιξίας, και η σύναψη επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία προτάθηκε η καταβολή, από τον ΟΑΕΔ, στους ανέργους των 2/3 του μισθού τους για τους πρώτους έξι μήνες μετά την απόλυση, του 1/2 για τους επόμενους 12 μήνες και του 1/3 για άλλους 12 μήνες.

Οι εκπρόσωποι του Forum προτείνουν επίσης τον περιορισμό των απεργιών στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την υποχρέωση των συνδικαλιστών να εργάζονται, όπως και κάθε άλλος μισθωτός καθώς και την απόλυση συνδικαλιστών, που κηρύσσουν απεργίες, παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Συμπερασματικά, οι ομιλητές κατέληξαν ότι για να αυξηθεί η απασχόληση, πρέπει να αλλάξει η γενικότερη οικονομική πολιτική και ειδικά η φορολογική.