Ήρθε, όπως αναμενόταν, σήμερα η αντίδραση στο ΧΑ, επιβραβεύοντας όσους εμπιστεύτηκαν χτες τις τράπεζες στα χαμηλά επίπεδα. Από την αρχή του έτους ο τραπεζικός κλάδος έχει βρεθεί στο επίκεντρο όσο ποτέ άλλοτε το τελευταίο εξάμηνο, καθώς όσο κυλούν οι ημέρες τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο «δια ταύτα» των οίκων αξιολόγησης.

Η ΕΤΕ σήμερα κατάφερε να δει και πάλι τα 6 ευρώ, αλλά αυτό κράτησε για λίγα λεπτά, αφού στο τέλος της συνεδρίασης τα κέρδη του γενικού δείκτη περιορίστηκαν στο 1,09% και στις 1.369,35 μονάδες και τα δικά της στο 3,55%.

Η σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων κρίθηκε σχετικά επιτυχημένη, αφού το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 4,9%, την ώρα που ο στόχος του Υπουργείου ήταν να μην ξεπεράσει το 5%. Παράλληλα, το θετικό κλίμα στην Ευρώπη που προκάλεσε η αναβάθμιση της σύστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από τη Societe Generale, ενίσχυσε την σημερινή αντίδραση οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο να γράψει ακόμη και +5,5%, αν και έκλεισε στο +3,4%.

Μετά το χθεσινό sell off η Alpha Bank έκλεισε στο +2,42%, η Eurobank στο +3,69%, η Πειραιώς στο +5,3% και στο +5,6% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ωστόσο, ο “συνήθης ύποπτος” των τελευταίων συνεδριάσεων, ο ΟΤΕ διόρθωσε σήμερα στα 6,75 ευρώ με απώλειες 1,46%. Το δρόμο του ακολούθησαν και η ΕΕΕΚ στο -1,95% και η Τιταν στο -0,32%.

Παρόλο που η σημερινή εικόνα έδωσε κάποια ψήγματα ελπίδας, η αίσθηση που αφήνει για τις αποτιμήσεις το ταμπλό είναι απογοητευτική. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ παραμένει κάτω από τα 5,6 δισ. ευρώ, ενώ στο 1,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι κεφαλαιοποιήσεις σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι συζητήσεις στην Ευρώπη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχουν σταματήσει. Παράλληλα, αναμένουν αυτή να γίνει μέσα στην επόμενη 5ετία, και μάλιστα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα δε θα είναι η μόνη εντός της ευρωζώνης. Η Ιρλανδία έχει μπει κι αυτή στο πλάνο αυτής της προοπτικής, την ώρα που η Πορτογαλία πιέζεται να κάνει χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Παρόλα αυτά, η αυριανή ημέρα θα δείξει και τη συνέχεια της αντίδρασης στο ΧΑ και την πορεία της Πορτογαλίας, αφού αύριο αναμένεται η έκδοση 10ετών ομολόγων από την κυβέρνηση Σόκρατες.

Πηγή: reporter.gr