Γιατί να προτιμήσουμε ένα σκύλο για κατοικίδιο

Δέκα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η κατοχή των τετράποδων


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:34
21/08/2013
Γιατί να προτιμήσουμε ένα σκύλο για κατοικίδιο
28
loading

Η μάχη μεταξύ σκύλου και γάτας κρατάει χρόνια και δεν πρόκειται να κοπάσει εύκολα. Αν όμως έχετε σκύλο, έχετε ορισμένα πλεονεκτήματα που πρέπει να αναφέρετε σε οποιονδήποτε σας κάνει τη ζωή δύσκολη επειδή επιλέξατε το συγκεκριμένο κατοικίδιο έναντι μιας γάτας.

1. Αρρωσταίνετε λιγότερο

Αν εμπιστευτούμε τις διαφημίσεις, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο μικρόβια. Στην πραγματικότητα όμως, η προσπάθεια που κάνουμε να προστατευτούμε από αυτά, χρησιμοποιώντας διάφορα αντιμικροβιακά προϊόντα κάνει την κατάσταση χειρότερη, καθώς το σώμα δεν παράγει τα κατάλληλα αντισώματα που μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Ευτυχώς, οι σκύλοι είναι γεμάτοι μικρόβια!

Έχοντας έναν σκύλο στο σπίτι, θα έχετε και περισσότερα μικρόβια, γεγονός που θα αναγκάσει τον οργανισμό σας να παράγει αντισώματα. Γι’ αυτό το λόγο, οι ιδιοκτήτες σκύλων αρρωσταίνουν λιγότερο και πιο ήπια σε σχέση με εκείνους που έχουν γάτες ή που δεν έχουν κανένα κατοικίδιο.

2. Μεγαλύτερη αντίσταση στις αλλεργίες
Μολονότι τα σκυλιά μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για ανθρώπους με αλλεργίες, αν μεγαλώνει κάποιος σε ένα σπίτι με σκύλο, έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει αλλεργίες στη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα και αν ήσασταν βρέφος όταν η μητέρα σας είχε ένα σκύλο στο σπίτι, πάλι έχετε λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσετε αλλεργίες ή να αναπτύξετε έκζεμα ως ενήλικος.

3. Είστε πιο χαρούμενοι
Οι άνθρωποι που έχουν σκύλο έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα κατοικίδιο. Ακόμα και εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν, καθώς η παρουσία και η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να τους βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης, σε κάποιες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά κι από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν. Η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί συγκεκριμένη καθημερινή ασχολία και αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν ενέργεια συνεχώς, επομένως είναι πιο δύσκολο κάποιος με σκύλο να μείνει κλεισμένος στο σπίτι για πολλές μέρες.

Επίσης, η αλληλεπίδραση με το σκύλο και η αγάπη που εκδηλώνει το ζώο μπορεί να βοηθήσει εξίσου να έχει κάποιος θετική διάθεση, καθώς ακόμα και αν απλώς κάθεστε και παρατηρείτε το ζώο, αυξάνεται η ωκυτοκίνη, που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την καλή διάθεση.

4. Έχετε πιο υγιή καρδιά
Η συνολική φροντίδα ενός σκύλου φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερη υγεία της καρδιάς. Απλώς και μόνο η παρουσία του ζώου στο σπίτι μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Μια κινέζικη έρευνα απέδειξε ότι οι άνθρωποι με σκύλο κοιμόντουσαν καλύτερα τη νύχτα και αρρώσταιναν πιο σπάνια.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια έχουν ελαφρώς χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από μια καρδιακή προσβολή.

5. Ασκείστε περισσότερο
Μολονότι γενικότερα το να έχει κανείς ένα κατοικίδιο έχει θετικές συνέπειες στην υγεία του, οι σκύλοι έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι χρειάζονται βόλτα και παιχνίδι αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όσοι έχουν σκύλο πραγματοποιούν την ελάχιστη άσκηση που προτείνουν οι γιατροί καθημερινά, δηλαδή μισή ώρα ήπιας μορφής εκγύμναση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής ασθένειας και διατηρώντας το σώμα τους σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ό,τι εκείνοι που έχουν γάτες ή δεν έχουν κανένα κατοικίδιο.

6. Είστε πιο δραστήρια κοινωνικά
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι συναντούν άλλους ανθρώπους στο δρόμο τυχαία, εμπιστεύονται περισσότερο εκείνους που έχουν σκύλο από ό,τι άλλους και τους είναι πιο εύκολο να τους πλησιάσουν και να πιάσουν κουβέντα. Ακόμα κι αν μένετε μόνοι, αν έχετε σκύλο, έχετε τα ίδια συναισθηματικά οφέλη που θα απολαμβάνατε από μια ανθρώπινη φιλία.

7. Ο σκύλος ανιχνεύει τον καρκίνο
Κάποια μέρα ίσως ο σκύλος σας σώσει τη ζωή. Από ό,τι φαίνεται, το τετράποδο αυτό ζώο έχει την ικανότητα να οσμίζεται τον καρκίνο στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν δημοσιευτεί διάφορες ιστορίες όπου σκύλοι μύριζαν ή έγλειφαν αδιάκοπα ένα σημείο του σώματος του αφεντικού τους, προσπαθώντας να τους κάνουν να το προσέξουν και να εξεταστούν, διαπιστώνοντας τελικά ότι επρόκειτο για καρκίνο.

Αυτές οι ιστορίες αργότερα απέκτησαν βάση λόγω επιστημονικών ερευνών και μάλιστα ορισμένοι σκύλοι είναι τόσο καλοί στην ανίχνευση του καρκίνου που εκπαιδεύονται για να τον βρουν σε λιγότερο από τρεις ώρες.

8. Απεικονίζουν την προσωπικότητα σας
Η ράτσα του σκύλου που έχετε δείχνει πολλά για την προσωπικότητά σας. Μια έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι υπάρχει πολύ ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της προσωπικότητας του ανθρώπου και της ράτσας του σκύλου που έχει.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν μικρόσωμα σκυλάκια είναι πιο έξυπνοι, ενώ εκείνοι που έχουν άλλης ράτσας σκυλιά όπως τα Δαλματίας ή τα μπουλντόγκ είναι πιο ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι γενικότερα οι ιδιοκτήτες σκυλιών είναι πιο εξωστρεφείς και φιλικοί από ό,τι εκείνοι που έχουν γάτες.

Ωστόσο, προσέξτε! Οι σκύλοι μιμούνται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ιδιοκτητών τους, άρα αν είστε οξύθυμοι και νευρικοί, μην απορείτε γιατί το σκυλί σας είναι τόσο επιθετικό.

9. Έχετε λιγότερο άγχος στη δουλειά
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν οι άνθρωποι έχουν κοντά τους ένα κατοικίδιο όσο δουλεύουν έχουν λιγότερο άγχος μέσα στην ημέρα, ενώ όσοι δεν έχουν κάποιο ζώο δίπλα τους παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους με την πάροδο του χρόνου.

10. Βλέπετε εικόνες όπως η παρακάτω

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar Λέανδρος

  Ο καθένας έχει γούστο ,άλλος αγαπάει τους σκύλους άλλος τις γατες κτλ. Βέβαια οι πιο πολλοί άνθρωποι αγαπούν τους σκύλους και τις γάτες και μισούν τα χωριάτικα ζώα όπως τα κουνέλια τις κότες και τα γουρούνια. Κανονικά όλοι άνθρωποι ξέρουν πως τα ζώα της μόδας ειναι τα καλυτερα .Αλλά εμένα μου αρέσουν τα κουνέλια

 2. avatar Λέανδρος

  Ο καθένας έχει γούστο. Σε αλλους αρέσουν οι σκύλοι σε αλλους οι γατες κτλ αλλά οι πιο πολλοί άνθρωποι αγαπούν τους σκύλους και τις γάτες και μισούν τα παλιά ζώα , τα χωριάτικα όπως το κουνέλι τις κότες τα γουρούνια κτλ.

 3. avatar Αγγελικάκι

  Τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου , οι γάτες είναι ζηλιάρες , βρομιάρες , δν αγαπάνε τα παιδιά και το μόνο που θέλουν είναι να βρουν έτοιμο φαϊ , ενώ τα σκυλιά σε προστατεύουν σε αγαπούν και σε φροντίζουν.

  1. avatar Λέανδρος

   Έχεις δίκιο μονο που οι γατες είναι βρομιαρες απο μέσα αλλά όχι απο εξω ενω οι σκύλοι είναι καλοί απο μέσα απλως λερονονται συνέχεια

 4. avatar Larrythedog

  Οχι κάνετε λάθος όλοι. Τα ζώα είναι ζώα . Η θέση τους είναι στη φύση , το πολύ στον κήπο. Ζωα είναι άλλωστε . Τι μπορούν να σου προσφέρουν τα ζώα ? Για να έχεις ζώο πρέπει η να ζεις στο χωριο και να το έχεις ελεύθερο ή να είσαι ο Ωνασης και να έχεις βιλα με κηπο .Εγώ έχω ένα golden retriever 11 χρόνια , το μεγαλωσα από κουτάβι 2 εβδομάδων δίπλα μου στο σπίτι μέσα , πέρασα μαζί του τα πάντα και μόλις παντρεύτηκα και έκανα παιδί η γυναικα μου το έχει πετάξει στο μπαλκόνι , δεν μπαίνει ποτέ μέσα και τα γεραματα του θα τα περασει εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του . Μόνος του . Εγώ απλά θα κάθομαι να τον βλέπω και να μαραζωνω καθε στιγμή κάθε λεπτό . Το ίδιο κι αυτός . Όπως κάνω εγώ και 1,5 χρόνο και υποφέρω προκειμένου να μην διαλύσω την οικογένεια μου .Αληθινη ιστορία , συμβαίνει τώρα , το πρόσχημα είναι οι τρίχες ( σημειωτεον ο σκύλος μου δεν ανεβαίνει πουθενά έτσι κι αλλιώς είναι άνθρωπος και καταλαβαίνει ) και το γεγονός ότι θα μολύνει τον γιο μου.
  Κ α τ α θ λ ι ψ η και αδιέξοδο φίλοι μου.

  Γιατί όταν έχεις παιδί και σου βάζουν τέτοια \"διλληματα\" ή ο σκύλος ή εμείς , σε σκοτώνουν . Πόσο μάλλον όταν σαν παιδί είχες τους γονείς σου χωρισμένους, όπως έγω .

  Να αγαπάτε τα κατοικιδια σας , να μην τα \"πουλήσετε\" για κανέναν και για τπτ και να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές ζωης που θα κάνετε για εσάς ( αν και συνήθως όλοι ΜΕΤΑ αλλάζουν ).

  Ένας δυστυχισμενος πατέρας , σύζυγος , φιλοζωος .

  1. avatar Mavrogata

   Είσαι απαράδεκτος. Όλα όσα λες είναι απαράδεκτα και πρώτη και καλύτερη η σύζυγος για την οποία κατά την περιγραφή σας σχηματίζω την εικόνα της υποχόνδριας. Περισσότερες πιθανότητες έχει το παιδί σας να κολλήσει κάτι από ανθρώπους παρά από σκύλο. Η έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης της συζύγου αλλά και η δική σας \"οπισθοχώρηση\" στα θέλω και τα πιστεύω της το μόνο που θα δώσουν είναι μια κακή ανατροφή στο παιδί σας πόσο μάλλον εάν μάθει να σιχαίνεται τα ζώα γιατί αφήνουν τρίχες. Πραγματικά λυπάμαι για όσα διάβασα.

 5. avatar fatsaki29

  Kαι τα δύο είναι υπέροχα ζώα ( αν και προτιμώ τα σκυλιά ) αρκεί οποίος πέρνει ένα κατοικίδιο πρέπει να ξέρει της ευθύνες που επακολουθούν . το κατοικίδιο είναι σύντροφος ζωής , είναι ευθύνh και στα παιχνίδια και στις δυσκολίες που έχει η φροντίδα κι όχι ένα παιχνίδι που όταν το βαρεθείς θα το πετάξεις.

  1. avatar Λέανδρος

   Υπαρχουν και κουνέλια

 6. avatar Bart

  Και πάντα να μαζέυουμε και τα κόπρανα από πεζοδρόμια, δρόμους αυλές κτλ. γιατί πολλούς ΔΗΘΕΝ φιλόζωους έχουμε γεμίσει που ξεχνάνε τις υποχρεώσεις τους και θυμούντε μόνο τα δικαιώματά τους !

 7. avatar allou

  Και φυσικα να τονισουμε οτι υιοθετουμε αδεσποτακια και ΔΕΝ αγοραζουμε. Ο σκυλος ειναι φιλος και συντροφος και η φιλια δεν αγοραζεται...Σωζουμε μια ζωουλα απ το δρομο, απο φιλοζωικη, απο καταφυγιο...

 8. avatar Gabriel

  Δεν νομίζω πως τίθεται κάποιο θέμα επιλογής... Και οι σκύλοι και οι γάτες έχουν τα πλεονεκτήματα τους, αλλά προφανώς και τα μειονεκτήματα τους (τα οποία είτε μιλάμε για σκύλο είτε για γάτα, είναι σαφώς απειροελάχιστα σε σχέση με τα πλεονεκτήματα)...
  Ο καθένας μας επιλέγει το κατοικίδιο του ανάλογα με το τι ο ίδιος θεωρεί καταλληλότερο. Δεν υπάρχει κάποιος βασικός κανόνας. Σε κάποιους ανθρώπους ταιριάζει καλύτερα ο σκύλος είναι σε κάποιους άλλους οι γάτες... Τόσο απλό...

 9. avatar Braindamaged

  Ο καθένας όπως τη βρίσκει... το ιδανικό είναι να έχεις και γάτες και σκύλους, π.χ. εγώ γουστάρω να έχω 16 γάτες και 4 σκύλους. Βέβαια, ο ένας γάτος νομίζει ότι είναι σκύλος και αυτός και λόγω βάρους (10-11 κιλά) πλακώνει στο ξύλο και τους σκύλους αν αυθαδιάσουν. Νομίζω πάντως ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αγαπήσει ότι γουστάρει, απλά οι σκύλοι έχουν τα πλεονεκτήματά τους και οι γάτες τα δικά τους. Όσα γράφει το άρθρο σίγουρα ισχύουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι γάτες δεν πρέπει να προτιμώνται. Η άποψή μου είναι να έχεις και τα δύο!

 10. avatar kostas

  Στον σκύλο επιβάλλεσαι στην γάτα όχι,μερικοί το έχουν ανάγκη,εγώ τα αγαπώ όλα τα ζωάκια.

 11. avatar Bobos

  Σαν τον σκυλο δεν υπαρχει!

  1. avatar Λέανδρος

   Είναι γούστο φιλέ. Αλλά δεν πρεπει να βάζεις ταμπέλες

 12. avatar papaki

  Μπούρδες φανατικών κυνόφιλων... Εξίσου ευεργετικές είναι και οι γάτες, πλέον του ότι δεν χρειάζεται να τις βγάζεις βόλτα, ούτε να τις κάνεις μπάνιο αβέρτα. Φαίνεται ποτέ δεν έχουν νοιώσει το γουργουρητό ευχαρίστησης την ώρα που κοιμάται μαζί σου, ούτε τα χάδια/νάζια...

  1. avatar Kats

   Συμφωνώ απολύτως. Παραμένουμε πιστοί στις γάτες, αν και κάποια σκυλιά, τα μεγαλώσωμα αλλά όχι τα δολοφονικά είναι φανταστικά....

   1. avatar Braindamaged

    Peirasmos αυτό που λες δεν ισχύει και αν θες αποδείξεις μπορείς να έρθεις τα ταισεις το λυκόσκυλό μας και να το κάνεις και να σε αγαπήσει. Όπως είπα και πριν, γάτα ή σκύλος το κάθε ζωντανό έχει την προσωπικότητά του και προσωπικά έχω καταλήξει ότι έχει και συναισθήματα.

    1. avatar Peirasmos

     Braindamaged κατά πάσα πιθανότητα αν επιχειρήσω να ταϊσω το λυκόσκυλό σου θα αποτύχω. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκυλιά είναι αγελαία ζώα με πολύ αυξημένο το ένστικτο της προστασίας του χώρου τους και της αγέλης τους. Αν όμως π.χ. εσύ παρατήσεις το λυκόσκυλό σου (το διώξεις δηλαδή από την αγέλη, σύμφωνα με τη γλώσσα που κατανοεί) και το βρω κάποια στιγμή στο δρόμο και το ταίσω, με χαρά θα με ακολουθήσει διότι αυτό που θα καταλάβει είναι ότι βρήκε θέση σε καινούρια αγέλη! Στο νέο του σπίτι θα αναλάβει τους ίδιους ρόλους με πριν. Πόσες φορές δεν σε ακολούθησαν αδέσποτα στον δρόμο χωρίς λόγο; Αυτό συμβαίνει διότι αυτά τα ζώα λειτουργούν με βάση το ένστικτο της αγέλης και σε βλέπουν ως τον σκύλο-Α, δηλαδή τον οδηγό, τον προμηθευτή της τροφής, τον αρχηγό εν ολίγοις. Έτσι, συμπεριφέρονται δουλοπρεπώς γιατί ξέρουν οτι αυτός είναι ο κανόνας συμπεριφοράς που θα τους εξασφαλίσει τροφή στην \"αγέλη\" μιας ανθρώπινης οικογένειας.

     1. avatar Braindamaged

      Peirasmos αυτές ακριβώς τις απόψεις-στερεότυπα τις έχουν όσοι δεν έχουν αγαπηθεί από σκύλο. Το λυκόσκυλο δεν πρόκειται να πάρει τροφή από άλλον και μάλλον θα προτιμήσει να πεθάνει. Οι γάτες είναι πιο πιθανό να το κάνουν και το κάνουν μιας και το έκανα ταίζοντας μια μέρα 13 γάτες στο δρόμο. Δεν θα σε ακολουθήσει λοιπόν με καμία χαρά και σίγουρα δεν θα σε αγαπήσει. Αυτά περί αγελαίου και άλφα ντογκ είναι πολυ γενικα

     2. avatar Λέανδρος

      Εχεις απόλυτο δίκιο

   2. avatar fatsaki29

    δυστυχώς δολοφονικά είναι τα αφεντικά τους κι όχι τα ίδια 🙁

    1. avatar Λέανδρος

     Έχεις δίκιο

  2. avatar tudor80

   μεγαλε δες εδω την διαφορα http://www.newsbeast.gr/weird/arthro/565852/pos-adidroun-gata-kai-skulos-stin-epistrofi-tou-afedikou-tous-/

   1. avatar Λέανδρος

    Μα τι λες

   2. avatar Peirasmos

    Αυτό ΔΕΝ ισχύει.. Πάντα η γάτα σε περιμένει με την ουρά όρθια στην πόρτα νιαουρίζοντας! Γενικά οι γάτες μπορεί να δεθούν απίστευτα με το αφεντικό τους, η διαφορά με τον σκύλο είναι πως αν σ\' αγαπήσουν θα το κάνουν επειδή το επέλεξαν όχι επειδή έτυχε να είσαι εσύ αυτός που τις ταίζει. Αντίθετα ο σκύλος θα αγαπήσει όποιον τον βάλει σπίτι του και του δώσει φαγητό, δεν έχει θέμα, η \"αγάπη\" του είναι απεριόριστη.. Τις γάτες δεν τις χαρακτηρίζει δουλοπρέπεια, είναι ψυχές ανεξάρτητες!

 13. avatar Teo TseChe Tert

  dog eat dog!

 14. avatar Gabriel

  Κάνεις λάθος φίλε punk... Σχολιάζω πολλά θέματα πέρα της πολιτικής... Ίσα ίσα που στα άλλα θέματα που δεν μπαίνουν στην μέση συμφέροντα και ιδεολογίες, έχω παρατηρήσει πως οι συζητήσεις είναι πολύ πιο ευχάριστες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει