Ραδιενεργά απόβλητα προερχόμενα από την Κίνα εντοπίστηκαν στο λιμάνι του Αλγερίου αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας της Αλγερίας «Le Soir», σύμφωνα με το οποίο οι υπαίτιοι ανήκουν σε ένα διεθνές δίκτυο που μεταφέρει απόβλητα στην αφρικανική ήπειρο.

Τα ραδιενεργά απόβλητα, υπό τη μορφή πετρωμάτων, εντοπίστηκαν στις 9 Απριλίου από τελωνειακούς στο λιμάνι του Αλγερίου και ήταν αποθηκευμένα σε τρία κοντέινερ προερχόμενα από την Κίνα.

«Οι τελωνειακοί ανέφεραν ότι βρήκαν πετρώματα διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Οι αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ραδιενεργά απόβλητα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα κοντέινερ είχαν φορτωθεί στο πλοίο Nicolas με σημαία Αντίγκουας στο λιμάνι Τσινγκντάο της Κίνας και πριν από το Αλγέρι το πλοίο είχε καταπλεύσει στη Μάλτα.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η αστυνομία ερευνά για ένα διεθνές δίκτυο διακίνησης πυρηνικών αποβλήτων, το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα αναπτυγμένων χωρών σε διάφορες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου. Η προέλευση των πετρωμάτων αυτών δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επιπλέον αναλύσεις πραγματοποιούνται στο λιμάνι του Αλγερίου.