Μάθημα πολιτισμού δίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολίτες της Κόστα Ρίκα, καθώς η χώρα γίνεται η πρώτη στην ήπειρο της που απαγορεύει το κυνήγι σαν χόμπι.

Ο νόμος για την προστασία της άγριας ζωής πέρασε όχι έπειτα από πρόταση των εκλεγμένων αντιπροσώπων, αλλά έπειτα από λαϊκή πρωτοβουλία. Γίνεται έτσι ο πρώτος νόμος στη χώρα που περνάει με το μηχανισμό αυτό, καθώς τέθηκε προς ψήφιση μετά τη συλλογή 177.000 υπογραφών που συγκεντρώθηκαν από την Ένωση για την Προστασία της Πανίδας και της Χλωρίδας.

Τον περασμένο χρόνο εξεδόθησαν 1.296 άδειες κυνηγιού, με το 81% εξ αυτών να αφορά στο κυνήγι και στην αιχμαλωσία ωδικών πτηνών. Με το νέο νόμο, το κυνήγι θα επιτρέπεται για επιβίωση, επιστημονική έρευνα και την παρακολούθηση για τον υπερπληθυσμό ορισμένων ειδών.

Όσοι κυνηγούν παρανόμως, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο που θα φτάνει τα 3.000 δολάρια και ανάλογα με το είδος του θηράματος μπορεί να οδηγεί και σε φυλάκιση μεταξύ 2 και 4 μηνών.

Η χώρα που αριθμεί περίπου 4.300.000 κατοίκους, έχει υιοθετήσει ένα τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης φιλικό προς το περιβάλλον. Με το νέο νόμο η φήμη της για το λεγόμενο «Οικολογικό Τουρισμό» εξαπλώνεται, βοηθώντας στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή της χώρας.

Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται την Κόστα Ρίκα, η οποία μάλιστα, έχει ανακηρυχθεί η πιο «πράσινη» χώρα για το 2009 από το New Economics Foundation, ενώ ο ίδιος οργανισμός την κατέταξε στην πρώτη θέση των «πιο ευτυχισμένων χωρών» για το 2012.

Με το νέο νόμο καθώς και το μοντέλο τουρισμού που προωθεί, η Κόστα Ρίκα αποτελεί ένα ιδανικό παράδειγμα για το πώς η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να έρθει παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.