Πέντε πράγματα που δεν ξέραμε για τα ηφαίστεια

Οι «γίγαντες» είναι ξύπνιοι ακόμα και όταν κοιμούνται


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12:44
11/09/2012
Πέντε πράγματα που δεν ξέραμε για τα ηφαίστεια
10
loading

Το ηφαίστειο Eyjafjallajökull στην Ισλανδία, αυτό που παρέμεινε ήσυχο για 200 χρόνια και «κάπνισε» πριν δύο χρόνια όλη την Ευρώπη και έγινε η αιτία να εξαπλωθεί ηφαιστειακή τέφρα σε όλη σχεδόν την ήπειρο, μας δίνει μια καλή αφορμή να μιλήσουμε για τα ηφαίστεια και να δούμε 5 πράγματα για τη λειτουργία τους...

Τα ηφαίστεια επιταχύνουν την εξέλιξη

Το πρώτο πράγμα που ενδεχομένως δεν ξέραμε για τα ηφαίστεια είναι η επίδρασή τους στο γονιδίωμα. Ο ανθρωπολόγος Stanley Ambrose ανέλυσε το φαινόμενο των ηφαιστειακών εκρήξεων και ισχυρίστηκε ότι οι μεγάλης κλίμακας εκρήξεις μπορούν να ρίξουν τον πλανήτη σε ένα είδος ηφαιστειακού χειμώνα.

Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τον πληθυσμό των ειδών, μειώνοντας κάποιες φορές τον αριθμό τους σε τέτοια επίπεδα που να προκαλούν εξελικτικές τροποποιήσεις στα είδη.

Μια τέτοια έκρηξη σημειώθηκε πριν από 70.000 χρόνια από το ηφαίστειο Toba και λίγο έλειψε να εξαφανίσει από τον χάρτη τον Homo Sapiens!

Ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας εξαπλώθηκε σε ακτίνα χιλιάδων χιλιομέτρων απειλώντας τη ζωή όλων των έμβιων όντων...

Πάνω από 1.500 δυνάμει ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

Η αμερικανική μελέτη «Geological Survey» καθόρισε με σχετική ακρίβεια τον αριθμό των ηφαιστείων του πλανήτη, χωρίς να συμπεριλάβει βέβαια τις συνεχόμενες υποθαλάσσιες ηφαιστειακές σειρές.

Από αυτά, 500 έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους στο ιστορικό παρελθόν, ενώ άλλα, όπως το περίφημο ηφαίστειο Kilauea στη Χαβάη, δεν έχει σταματήσει να σημειώνει μικρο-εκρήξεις από το 1980...

Δεν είναι μόνο η έκρηξη που καθιστά ένα ηφαίστειο επικίνδυνο

Μπορεί αυτοί οι «γίγαντες» να μοιάζουν κάποιες φορές ότι «κοιμούνται», δεν είναι ωστόσο όσο «κοιμισμένοι» υποθέτουμε.

Τα αδρανή ηφαίστεια λογίζονται ότι δεν αποτελούν απειλή για τον πληθυσμό που ζει κοντά τους, αφού η όποια σεισμική δραστηριότητα θα κινητοποιήσει τους επιστήμονες αν τα πράγματα αλλάξουν.

Ωστόσο, κατολισθήσεις και χείμαρροι λάσπης μπορούν να συμβούν στα ξαφνικά, χωρίς κάποια προειδοποίηση: με την πάροδο του χρόνου, η θερμική δραστηριότητα του ηφαιστείου μετατρέπει τον σκληρό βράχο σε πολύ πιο μαλακά υλικά, τα οποία κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το ανενεργό ηφαίστειο Mount Rainier στην Ουάσιγκτον, όπου χιλιάδες χρόνια πριν προκάλεσε γιγαντιαία κατολίσθηση, επηρεάζοντας δραστικά το γύρω τοπίο αλλά και το ίδιο το ύψος του ηφαιστείου, που μειώθηκε κατά... 500 μέτρα!

Η ηφαιστειακή μόλυνση μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί

Η ηφαιστειακή έκρηξη δεν συνιστά από μόνη της περιβαλλοντική καταστροφή. Είναι ένα φυσικό γεγονός, κομμάτι του ζωντανού οργανισμού που αποκαλούμε «γαία».

Μπορεί ωστόσο να μετατραπεί σε απειλή για τον άνθρωπο, όχι βέβαια όταν εξαναγκάζει σε κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης, αλλά στην περίπτωση που οι στάχτες και τα τοξικά αέρια βρουν τον δρόμο τους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ιδιαίτερα μολυσμένο και τοξικό, το ηφαιστειακό νέφος μπορεί να μετατραπεί σε τοξική βροχή, η οποία επιδεινώνει τα υπάρχοντα καρδιοπνευμονικά νοσήματα. Σαν την έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία το 1783 που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 Βρετανών...

Τα ηφαίστεια είναι μια ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση

Εννοώντας ότι η εμπορική εκμετάλλευσή τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι τουρίστες που ενδιαφέρονται να δουν από κοντά ένα ηφαίστειο, και οργανωμένες πλέον ξεναγήσεις μπορεί να βρει κάποιος σε όλα τα περίφημα ηφαίστεια του πλανήτη: Fuji, Kamchatka, Αίτνα, Κιλιμάντζαρο κ.λπ.

Στην Ισλανδία άλλωστε, και παρά την πρόσφατη έκρηξη του Eyjafjallajökull, η τουρνέ στα άλλα ισλανδικά ηφαίστεια συνεχίζεται απρόσκοπτα...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar φαψεβοοκ γοογλε

  τελικά ναι .ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΕΙΤΙΟ ΈΧΕΙ INTERNET

 2. avatar 3X6=18

  αυτό είναι στοστο πάντα γράφω όλα τα πάντα τα γράφω άμα της την πρώτη φωτοογραφεία δειχνη ένα ρολόι δεξιά το αλο ανάποδα βακκωαρδς και τα διο κάνουν τικ τακ που οπιος τα ακούς σώθηκε παραδείγματος χάρη ο κόκορας που ακούη το τικ τακ πρώτου τον πιάση ο ήλιος στον ύπνο γιαυτό και γκιζη το ξύπνησα για να ακούς ο ήλιος

 3. avatar 3X6=18

  άμα κοιτακσης την πρώτη φωτογραφεία που είναι πάνω από ένα δισεκατομήριο λέξεις λέη καθαρά ο ήλιος ο πρώτος κύκλος το κέντρο ηδεύτερος η γη το αλο κέντρο το ενδιάμεσο είναι η ασφάλεια του καθενός που κρέμονται όλα από μιοα τρίχα και όσος φορτώνεται ασφάλεια δεν έχει κανένας ασφάλεια ο φάρος που δίνη μόνο διαταγές κατεύθυνση το λέη ρομανς 3 :4 και φυσικά η πρώτη φωτογραφεία που μιλά και λίγο πιο αναλυτικά εφτά δισεκατομύρια λέξεις δειχνη και την ακριβή ώρα με βάση το ηλιακό σύστημα που δεν χανή ποτές ούτε μια τρίχα στον πρεπρογραματισμό το μόνο που δεν ακούγεται είναι το τικ τακ να μην ξιπνηση κάνης ο ήλιος

  1. avatar φαψεβοοκ γοογλε

   μπραβο τα λεσ πολυ σωστα ευτυχωσ που υπαρχουν και ανθρωποι σαν και εσενα

  2. avatar vasilis_aueb

   να Λόλα ένα μήλο!

 4. avatar Δεινόσαυρος

  Και μιας και λέμε για ηφαίστεια, να παρακαλάτε να μη γίνει κανένα σοβαρό μπάμ στη Θήρα γιατί όχι κούρεμα, αλλά ούτε το σκάλπ να του πάρουν του χρέους δεν τη γλυτώνουμε. Το ηφαίστειο έχει σοβαρή δραστηριότητα τελευταία, πολύ σοβαρότερη από αυτή που ακούγεται, η οποία δεν πήρε δημοσιότητα για να μη καταστραφεί ο τουρισμός φέτος. Δεδομένου ότι έχει να εκραγεί από το 1950 - και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά και κανένα άλλο ηφαίστειο του Ελλαδικού χώρου - ελπίζω απλά να αναλωθεί σε έκλυση αερίων και μικροδονήσεις. Η συγκέντρωση μάγματος όμως είναι σημαντική κι αυτό δεν είναι αναστρέψιμο. Και μιλάμε για το ηφαίστειο για το οποίο η επιστημονική κοινότητα τσακώνεται για το αν έδωσε την πρώτη ή τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη στην ιστορία.

 5. avatar Γρηγόρης

  έγραψες πάλι παιχταρά. Φιλόλογος ή συγγραφέας;

 6. avatar 3X6=18

  εεε καλά αυτά ενοούνται ,ΑΦΟΎ ΆΜΑ ΈΝΑ ΖΏΟ ΓΈΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗ Η ΜΆΝΑ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΡΩΣΤΟ Η ΑΡΩΣΤΑ ΤΑ ΔΟΛΟΦΌΝΟΙ ΑΜΕΟΣ ΑΥΤΌΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΛΎΝΟΥΝ ΑΛΆ ΖΏΑ ΑΠΌ ΈΝΣΤΙΚΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΌ ΣΤΗΝ ΦΎΣΗ ΝΌΜΟΣ ΘΕΌΣ ΖΩΉ ...ΤΑ ΥΦΑΙΣΤΊΑ ΚΆΝΟΥΝ ΤΟ ΊΔΙΟ Η ΜΆΝΑ Η ΓΗ ΆΜΑ ΈΧΕΙ ΜΌΛΥΝΣΗ ΠΆΝΩ ΤΗΣ ΞΕΡΝΑΗ ΔΗΛΗΤΗΡΊΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΆΝΗ ΌΛΑ ΡΟΠΙΔΟ ΝΑ ΦΡΕΝΆΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΌΛΥΝΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΕΙΑ ΑΝΗΣΟΡΟΠΊΑ ΌΛΑ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΑΥΤΌΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΣΜΈΝΑ ΓΙΑ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΙΝΗ ΤΑ ΔΗΛΗΘΡΙΟΔΗ ΑΈΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΎΝ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΚΑΥΤΗΡΊΑΣΗ

  1. avatar rafa

   Κάνε μια προσπάθεια ΝΑ το συμαζέψεις κάπως για να καταλαβαίνουμε τι εννοείς.Γράφεις αλλά δεν βγαίνει νόημα.

  2. avatar Δεινόσαυρος

   Δεν έχω καταλήξει ακόμη αν το κάνεις επίτηδες ή αν είσαι από τα μυστήρια της φύσης. Υποψιάζομαι σοβαρά το πρώτο γιατί για να κάνεις λογαριασμό εδώ πρέπει να γράψεις σωστά έστω ένα e-mail κι ένα password. Εκτός αν πρώτα έφτιαξες το λογαριασμό και μετά στη βάρεσε να σνιφάρεις κόλλα. Μάλλον τους δουλεύεις όλους όμως.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει