«Για πολύ καιρό ήμασταν στη σκιά, τόσο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όσο και στο μοντάζ. Ως σιωπηλή παρέα δεν κάναμε πολύ θόρυβο, τώρα όμως που συμμετέχουμε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου, ένα μήνα αφότου υποβάλαμε αίτηση, ήρθε η ώρα να το γιορτάσουμε», ήταν τα πρώτα λόγια του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη στην παρουσίαση της νέας του ταινίας «Το μικρό ψάρι» (Stratos ο αγγλικός τίτλος).

Σύστησε, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», έναν έναν τους συντελεστές και τους ήρωες της ιστορίας του, η οποία θα διεκδικήσει τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το Φεβρουάριο.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης υποδύεται τον Στράτο, έναν μοναχικό τύπο που έχει κάνει πολλά χρόνια φυλακή επειδή σε ηλικία 18 ετών, πάνω στην έξαψη του πάθους, σκότωσε δύο πιτσιρικάδες για τα μάτια μιας γυναίκας. Όταν αποφυλακίστηκε επιδόθηκε σε τριπλή ζωή: είναι εργάτης σε αρτοποιείο, έχει μπλέξει με τον υπόκοσμο και εκτελεί συμβόλαια θανάτου.

«Ένα υπέροχο ταξίδι» χαρακτήρισε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στην υποκριτική. Άκουσε για μια οντισιόν που έκανε ο Οικονομίδης, πήγε από μόνη της, περίμενε στην ουρά και τελικά πήρε το ρόλο. Υποδύεται την Τζένη, τη γυναίκα ενός άρχοντα της νύχτας.

«Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να βρίζω, γιατί γενικά δεν βρίζω. Καθόμουν λοιπόν μπροστά στον καθρέφτη κι έκανα πρόβα τα ‘μπινελίκια’. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα, μπαίνει ο γιος μου, ‘μαμά τι έχεις πάθει;’ με ρωτάει», ανέφερε.

Ακόμα μία έκπληξη στην ταινία είναι η Πόπη Τσαπανίδου που κρατά το ρόλο της γυναίκας του ισοβίτη Λεωνίδα και μηχανεύεται τρόπους να τον βγάλει από τη φυλακή. «Νόμιζα ότι με θέλει σε ρόλο δημοσιογράφου αλλά εκείνος είπε: “θα κάνεις τη μαφιόζα”. Σε αυτό το ρόλο ένιωσα όχι ότι εκτίθεμαι ή τσαλακώνομαι αλλά ότι ξεσκίζομαι», δήλωσε.