Δύο διάσημοι Γάλλοι δικηγόροι που έχουν στρατολογηθεί από το Λοράν Γκμπάγκμπο πρότειναν σήμερα μια ανακαταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού, ώστε να λυθεί η διαφορά ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και τον Αλασάν Ουατάρα που διεκδικούν και οι δύο τη νίκη.

Η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη αυτό το καιρό αφότου ο Γκμπάγκμπο ανακηρύχθηκε νικητής από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο ακύρωσε τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής που ανέδειξε νικητή τον Ουατάρα. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο τον τελευταίο και απαιτεί την αποχώρηση του προηγούμενου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σοσιαλιστών Ρολάν Ντιμά και ο Ζακ Βερζέ δήλωσαν: «είμαστε υπέρ της καταμέτρησης εκ νέου όλων των ψήφων, αν όλος ο κόσμος συμφωνεί, υπό διεθνή έλεγχο».

Έπειτα από μια τριήμερη επίσκεψη στην Αμπιτζάν όπου συναντήθηκαν τρεις φορές με τον Γκμπάγκμπο ο Ζακ Βερζέ δήλωσε «ας κάνουμε την ανακαταμέτρηση, δεν βλέπω ποιος με καλή πίστη μπορεί να το αρνηθεί».

Ο Ρολάν Ντιμά προσθέτει «βρήκαμε κάποιον αποφασισμένο να κάνει να λάμψει η αλήθεια σε ορισμένα πράγματα και να εξέλθει από αυτήν την κρίση, ανεξάρτητα από το τίμημα».

Ο Λοράν Γκμπάγκμπο έχει προτείνει επανειλημμένα τη δημιουργία μιας διεθνούς «επιτροπής αξιολόγησης» για τη μετεκλογική κρίση, μια πρόταση που παραμένει προς τον παρόν χωρίς ανταπόκριση.