Κυανόκρανοι του ΟΗΕ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιοχές της Ακτής Ελεφαντοστού όπου έχουν καταγγελθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ακτή Ελεφαντοστού, η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον κόσμο, μαστίζεται από σοβαρή πολιτική κρίση καθώς ο πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό αρνείται να παραιτηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε νικητή τον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά αλλά ο ίδιος δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρά επεισόδια βίας και η χώρα να παραμένει διχασμένη μετά τον εμφύλιο της περιόδου 2002-03.

Εκτός της εκλογικής επιτροπής, η περιφερειακή κοινότητα ECOWAS, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, καθώς και η 192μελής Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ως νικητή τον Ουαταρά.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο απολογισμός από τη βία ξεπερνά τους 170 νεκρούς. Εξέφρασαν επίσης φόβους ότι τα σπίτια πολιτών που αντιτίθενται στον Γκμπαγκμπό στην Αμπιτζάν σημαδεύονται για να φαίνεται η εθνότητα και η θρησκεία τους, κάτι που ίσως σημαίνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που ετοιμάζονται για μαζικούς διωγμούς.

Ο τηλεοπτικός σταθμός RTI, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Γκμπαγκμπό, μετέδωσε ότι περίπολος του ΟΗΕ άνοιξε πυρ στο πλήθος και τραυμάτισε άμαχους. «Δεν είναι ο ρόλος των δυνάμεων του ΟΗΕ να πυροβολούν κόσμο, ούτε είναι ο ρόλος τους να πολεμούν», είπε ο Γκμπαγκμπό. «Ο ρόλος τους είναι να καθησυχάζουν τον πληθυσμό, αλλά καθώς συμβαίνουν αυτά, δεν το κάνουν πλέον.»

Ο Γκμπαγκμπό είπε ότι «δεν είναι φυσιολογικό» οι κυανόκρανοι να πυροβολούν άμαχους. «Τους ζητώ να φύγουν», συνέχισε. Κάλεσε επίσης τους 900 Γάλλους στρατιώτες που υποστηρίζουν τους 9.000 άνδρες της UNOCI να αποχωρήσουν από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο Γκμπαγκμπό είχε ήδη καλέσει την δύναμη του ΟΗΕ να φύγει από τη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Δυτικοαφρικανική χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ανοικτής σύγκρουσης αφού η προθεσμία που είχε δώσει ο Ουαταρά στον Γκμπαγκμπό να παραιτηθεί πέρασε την πρωτοχρονιά.