Πολλές χώρες της Δύσης εκφράζουν την ανησυχία τους μετά τα πρόσφατα περιστατικά βίας στην υποστηριζόμενη από την Μόσχα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί για το σενάριο επέμβασης της στο σημείο. Την ίδια ώρα, το Κίεβο και οι «αρχές» της αποσχισθείσας από την Μολδαβία περιοχής αλληλοκατηγορούνται για τα αίτια των επιθέσεων.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να κάνουν γνωστό πως θα εξετάσουν ποιοι βρίσκονται πίσω από την κλιμάκωση αυτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Λόιντ Όστιν.

Η Γαλλία έκανε γνωστό ευθέως πως στηρίζει τη Μολδαβία απέναντι «στους κινδύνους αποσταθεροποίησης». Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, συμμερίζεται την ανησυχία του Μολδαβού ομόλογού του σε σχέση με τα «περιστατικά που συνέβησαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Υπερδνειστερία» και επανέλαβε, στο πλαίσιο αυτό, «την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας μπροστά στους κινδύνους αποσταθεροποίησης, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει».

«Η στήριξή μας στη Μολδαβία, που είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα συνεχιστεί με αποφασιστικό τρόπο», αναφέρεται στο ίδιο ανακοινωθέν, το οποίο μεταδίδει το AFP.

Σημειώνεται πως στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, νωρίτερα σήμερα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Η πρόεδρος της χώρας, Μάγια Σάντου, μίλησε για προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης και επέρριψε ευθύνες στις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου».

«Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία»

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο «σοβαρής ανησυχίας».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Υπενθυμίζεται πως στην Υπερδνειστερία πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα και με τις τοπικές αρχές. Αρχικά έγινε στόχος μια στρατιωτική μονάδα, εν συνεχεία εκρήξεις σημειώθηκαν στο αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας ενώ δύο εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε δύο παλιές ραδιοφωνικές κεραίες σοβιετικής εποχής, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός.