Το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» την Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, έπειτα από σειρά εκρήξεων που εγείρουν φόβους για διάχυση του πολέμου στην περιοχή. Η ρωσική πλευρά επέστρεψε, ωστόσο, τις σχετικιστικές καταγγελίες, δια στόματος του «προέδρου» της αποσχισθείσας περιοχής στη Μολδαβία.

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας, κάτι που υποδηλώνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να αναμένει να δεχθεί “καλεσμένους”», δήλωσε μέσω Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: η Ουκρανία θα διασφαλίσει οπωσδήποτε τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής δήλωσε από την πλευρά του ότι οι υπαίτιοι των επιθέσεων θα μπορούσαν εντοπιστούν πίσω στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής. «Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση».

Η Υπερδνειστερία δέχτηκε σειρά επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή συνιστούν μια προσπάθεια από ομάδες εντός του εδάφους αυτού να αυξήσουν τις εντάσεις, ενώ το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του για τις πληροφορίες που έρχονται από αυτή.