Θα χρειαστούν αναμφίβολα μερικές δεκαετίες προκειμένου να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η ανοικοδόμηση όλων αυτών θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστούν πιθανόν δεκαετίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, εκτιμώντας, επίσης, πως «παρακολουθούμε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».

Μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του Κιέβου -στο οποίο παρέδωσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μάχης- η Τουρκία προσπαθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία να μεσολαβήσει ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές και αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της Δύσης που στόχευσαν τη Ρωσία, αγωνιώντας, όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, να διατηρήσει μια ανοικτή γραμμή και με το Κρεμλίνο.

Μάλιστα, η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, στις 10 Μαρτίου σε υπουργικό επίπεδο στην Αττάλεια (νότια) και στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Παρά τις εξελίξεις στο πεδίο, πιστεύουμε πως παραμένει χώρος για τη διπλωματία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί του παρόντος οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν «περιπλακεί» λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης, όπως διαμήνυσε πριν λίγη ώρα το Κίεβο.

Εξάλλου, ο Τσαβούσογλου είπε πως «γρήγορα μέτρα πρέπει να ληφθούν για κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι σημαίες Ρωσίας και Ουκρανίας

Για τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, τέλος, πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά τις ισραηλινές επεμβάσεις εναντίον Παλαιστινίων πιστών στο τέμενος Άλ Άκσα της Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε ήδη κάνει τις δηλώσεις μας και συνεχίζουμε τις επαφές μας σε απάντηση των απαράδεκτων επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και στο Αλ Άκσα», είπε επ’αυτού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.