Ένα εκατομμύριο ανθρώπους έθεσε η Κίνα σε lockdown σε πόλη στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετά τον εντοπισμό τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων του κορονοϊού.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού οι κινεζικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής covid» με στόχο να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Η πόλη Γιουζού, που βρίσκεται στην επαρχία Χενάν, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (3/1) στο 1,2 εκατομμύριο κατοίκους της ότι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Το μέτρο, η χρονική διάρκεια του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί, ελήφθη μετά τον εντοπισμό τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων covid-19.

Σε όλη τη Γιουζού «θα τοποθετηθούν οδοφράγματα προκειμένου να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης», ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης στον λογαριασμό της στο Weibo, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πλέον απαγορεύεται στους κατοίκους της πόλης να εξέρχονται από αυτή, εκτός κι αν έχουν λάβει σχετική άδεια.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη 175 νέα κρούσματα covid-19, εκ των οποίων τα 95 στην πόλη Σιάν, οι 13 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας βρίσκονται σε lockdown εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Πρόκειται για το πιο αυστηρό lockdown που έχει εφαρμοστεί στην Κίνα μετά από αυτό στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός. Η Σιάν είναι γνωστή για τον περίφημο θαμμένο στρατό των πολεμιστών από τερακότα, ο οποίος βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας. Σε αυτή έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα covid-19 από τις 9 Δεκεμβρίου.

Η Κίνα έχει εξαλείψει στην πράξη την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, χάρη σε μακροχρόνιες υποχρεωτικές καραντίνες κατά την άφιξη επισκεπτών, στοχευμένα lockdows, μαζικά διαγνωστικά τεστ, εφαρμογές στα κινητά για την παρακολούθηση των μετακινήσεων και δραστικό περιορισμό των διεθνών πτήσεων. Ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τακτικά μικρές σποραδικές εστίες, που εν γένει περιορίζονται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.