Παρόλο που το 1969, όταν το πλήρωμα του θρυλικού Απόλλων 11 ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο διάστημα δεν υπήρχε καμία πανδημία, κατά την επιστροφή τους στη Γη έπρεπε να μπουν σε καραντίνα.

Το 1957 και το 1961 η Σοβιετική Ένωση έγραψε ιστορία ως το πρώτο έθνος που έστειλε έναν τεχνητό δορυφόρο -και στη συνέχεια ένα άτομο- στο διάστημα, όταν προηγουμένως άλλες χώρες είχαν εκτοξεύσει μόνο ζώα. Στη Δύση, ωστόσο, το 1969 ήταν μια χρονιά που θα επισκίαζε εντελώς αυτά τα επιτεύγματα και θα άλλαζε για πάντα τη σχέση της ανθρωπότητας με το διάστημα. Εκείνη τη χρονιά ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Ως το πρώτο μη γήινο σώμα που είχε επισκεφθεί ποτέ αυτοπροσώπως το διάστημα, το Απόλλων 11 ήταν μια πρωτοποριακή επιτυχία που ξεπέρασε πολλά επικίνδυνα εμπόδια. Ως η πρώτη του είδους, η αποστολή θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνη που ετοιμάστηκε μια ομιλία για τον Πρόεδρο Νίξον σε περίπτωση που οι δύο αστροναύτες δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη βάση τους, αναφέρει το grunge.com. Ωστόσο, καθώς η κάψουλα που μετέφερε το πλήρωμα επέστρεψε με ασφάλεια στην Γη, ορισμένοι επιστήμονες φοβήθηκαν ότι η επιστροφή τους θα μπορούσε να προκαλέσει μια αφάνταστη κρίση υγείας.

Η πιθανότητα ενός ιού της Σελήνης οδήγησε στην καραντίνα του πληρώματος

Ενώ το φεγγάρι δεν ήταν καθόλου μυστήριο για τους ερευνητές στα χρόνια πριν από την αποστολή Απόλλων 11, κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα τι υπήρχε στην επιφάνεια της σελήνης σε μικροσκοπικό επίπεδο, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης ζωής στο φεγγάρι με τη μορφή ιού ή άλλου κινδύνου για τη ζωή στη Γη δεν θεωρήθηκε πολύ πιθανή.

Ωστόσο, θεωρήθηκε αρκετά σοβαρό ότι οι τρεις αστροναύτες έπρεπε να αλλάξουν σε ειδικά σχεδιασμένες στολές που τους κρατούσαν απομονωμένους από τον έξω κόσμο. Εν τω μεταξύ, η κάψουλα απολυμάνθηκε και τα δείγματα σεληνιακού υλικού απομονώθηκαν προσεκτικά. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες, φιλοξενήθηκαν σε έναν ειδικό θάλαμο που προοριζόταν για οποιαδήποτε ασθένεια θα μπορούσαν να είχαν φέρει μαζί τους οι αστροναύτες που έγραψαν ιστορία.

Οι τρεις τους συναντήθηκαν με τον πρόεδρο στην τηλεόραση και ο Άρμστρονγκ γιόρτασε τα γενέθλιά του μέσα στο θάλαμο. Όταν τελείωσαν οι τρεις εβδομάδες καραντίνας, η NASA διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και ότι θα μπορούσαν να φύγουν. Αυτή ήταν μια υγιής νοοτροπία και οι μελλοντικές αποστολές σε πλανήτες όπως ο Άρης θα ακολουθούσαν παρόμοια πρωτόκολλα καραντίνας κατά την άφιξη και την αναχώρησή τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί, αναφέρει το grunge.com, ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον περιορισμό οποιoυδήποτε ιού κουβαλούσε το Απόλλων 11 ήταν βαθιά ελαττωματικές. Παρόλες τις προφυλάξεις που εφαρμόστηκαν, σύμφωνα με το The Space Review, το αρχικό μη ασφαλές άνοιγμα της κάψουλας θα επέτρεπε σε οποιαδήποτε παθογόνα να διαφύγουν εύκολα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.