Δίνεται περιττή σημασία στα δημόσια ξεσπάσματα του κατηγορούμενου Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Τέοντορ Μερόν.

Νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν υπερβολικά στον Σέσελι και τού δίνουν δημοσιότητα, την οποία δεν αξίζει, δήλωσε ο κ. Μερόν, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο.

Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να επηρεάσει τις δημόσιες δηλώσεις του κατηγορούμενου και πρόσθεσε πως η Σερβία, στην οποία επέστρεψε πρόσφατα ο Σέσελι, είναι ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο και θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι επέστρεψε στο Βελιγράδι στις 12 Νοεμβρίου, ύστερα από 12 χρόνια κράτησης -χωρίς ακόμη να τού έχει επιβληθεί συγκεκριμένη ποινή- στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στις 18 Νοεμβρίου, επέτειο της πτώσης του Βούκοβαρ (στη διάρκεια των συγκρούσεων για την απόσχιση της Κροατίας από την πρώην Γιουγκοσλαβία), ο Σέσελι είπε ότι το κόμμα του, το SRS, δεν παραιτείται από ένα σερβικό Βούκοβαρ ή μια Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να γίνουν και πάλι ξανά τμήμα της Μεγάλης Σερβίας.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά Κροατών αξιωματούχων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τον Σέσελι δυνάμει επικίνδυνο «διασπαστικό παράγοντα» στην περιοχή και ξεκίνησαν εκστρατεία για την επιστροφή και κράτησή του στο Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο μεταξύ, χθες, το κροατικό κοινοβούλιο υιοθέτησε, ομόφωνα, διακήρυξε με την οποία ζητά να επιστρέψει στη φυλακή ο Σέσελι εξαιτίας της πολεμοχαρούς και εθνικιστικής ρητορικής του.